Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA poslali bombardéry do Ázie, kde silnie napätie so Severnou Kóreou

Bombardéry, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bombardéry B-2 sú schopné vystreliť jadrové aj konvenčné zbrane.

Washington 10. marca (TASR) - Spojené štáty v stredu oznámili, že poslali tri neviditeľné bombardéry B-2 na výcvikovú misiu do ázijsko-tichomorského regiónu, práve v období silnejúceho napätia so Severnou Kóreou.

Vyslanie bombardérov oznámilo strategické velenie USA, ktoré je zodpovedné za americké sily disponujúce jadrovými zbraňami. Bombardéry B-2 sú schopné vystreliť jadrové aj konvenčné zbrane. Nachádzajú sa na Whitemanovej základni vzdušných síl v americkom štáte Missouri, poznamenala agentúra AP.

Strategické velenie uviedlo, že bombardéry budú počas misie podnikať výcvik s austrálskou armádou, čo má byť ukážka sily v období narastajúceho napätia so Severnou Kóreou (KĽDR). Tá totiž pohrozila preventívnymi jadrovými útokmi, pretože USA a Južná Kórea začali tento mesiac rozsiahle spoločné manévre.

Strategické velenie USA odmietlo uviesť, odkiaľ budú bombardéry operovať a ako dlho.

Severná Kórea vystrelila dve balistické rakety krátkeho doletu, tvrdí Soul

Severná Kórea vystrelila dnes dve balistické rakety krátkeho doletu, informovalo juhokórejské ministerstvo obrany.

Rezort uviedol, že rakety leteli približne 500 kilometrov a dopadli do vôd východného pobrežia KĽDR.

Agentúra DPA poznamenala, že Severná Kórea vystrelila rakety pred každoročným americko-juhokórejským vojenským cvičením, ktoré sa začne v pondelok. Pchjongjang opakovane varoval pred konaním týchto manévrov, ktoré označil za predohru útoku.

Podľa agentúry AP je KĽDR taktiež nahnevaná na nedávne sprísnenie sankcií zo strany Bezpečnostnej rady OSN. Medzinárodné spoločenstvo tým reagovalo na januárový jadrový test Pchjongjangu, ako aj štart rakety, ktorá vyniesla na obežnú dráhu družicu. KĽDR tým porušila zákaz realizovať akékoľvek činnosti spojené s jadrovými aktivitami. Cieľom nových sankcií je obmedzenie severokórejského jadrového a raketového programu.