Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

USA pošlú Ukrajine ďalšiu pomoc v hodnote 200 miliónov dolárov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Washingtonu umožnilo poslať Ukrajine ďalšie vybavenie v hodnote 200 miliónov dolárov odhalenie chyby v účtovníctve.

Washington 14. augusta (TASR) - Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu pomoc v hodnote 200 miliónov dolárov. Nová dodávka zahŕňa muníciu pre protivzdušnú obranu, delostrelecké náboje či ďalšie vybavenie na odstraňovanie mín, oznámil v pondelok vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Washingtonu umožnilo poslať Ukrajine ďalšie vybavenie v hodnote 200 miliónov dolárov odhalenie chyby v účtovníctve.

Americké ministerstvo obrany totiž v júni oznámilo, že má k dispozícii ďalších 6,2 miliardy dolárov na pomoc pre Ukrajinu, pretože pri predchádzajúcich balíkoch pomoci bola cena niektorých zbraní nadhodnotená.

V rámci tejto rozšírenej pomoci Washington pošle Kyjevu muníciu pre protivzdušné systémy Patriot a raketomety Himars, 12 miliónov nábojov do malých zbraní a granátov.

"Rusko túto vojnu začalo a môže ju kedykoľvek skončiť tým, že stiahne svoje sily z Ukrajiny a zastaví svoj brutálny útok. Kým to spraví, Spojené štáty a naši partneri a spojenci budú stáť zjednotení s Ukrajinou tak dlho, ako bude treba," uviedol Blinken vo vyhlásení.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena poskytla od začiatku ruskej invázie vlani vo februári Ukrajine bezpečnostnú pomoc v hodnote 43 miliárd dolárov. Minulý týždeň pritom americký Kongres odsúhlasil ďalšiu pomoc v hodnote 13 miliárd dolárov.