Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

USA potvrdili nálet v Mósule, pri ktorom mali zahynúť civilisti

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Šéf mósulskej samosprávy Abdul Sattár Habbo oznámil, že záchranári vytiahli z trosiek domov 240 tiel.

Washington 26. marca (TASR) - Americká armáda priznala, že Spojenými štátmi vedená koalícia na žiadosť irackých síl zaútočila nedávno v západnej časti mesta Mósul. Podľa miestnych obyvateľov a úradov zahynuli pri nálete desiatky civilistov.

Centrálne velenie armády USA (USCENTCOM) v sobotňajšom vyhlásení uviedlo, že tieto správy berie veľmi vážne a spustilo vyšetrovanie s cieľom "zistiť fakty o tomto útoku a opodstatnenosť tvrdení o civilných obetiach".

USCENTCOM dodalo, že v Mósule bola pri nálete zasiahnutá oblasť, ktorú kontrolujú bojovníci teroristickej organizácie Islamský štát.

K náletu došlo 17. marca vo štvrti al-Džadída, informovala agentúra Reuters. Podľa nej stále nie je jasné, čo sa stalo. Niektorí obyvatelia tvrdili, že pri koaličnom nálete bolo zasiahnuté nákladné auto naložené výbušninami a pri následnom výbuchu sa zrútilo niekoľko obytných domov.

Šéf mósulskej samosprávy Abdul Sattár Habbo oznámil, že záchranári vytiahli z trosiek domov 240 tiel. Predtým úrady hovorili o zhruba 130 obetiach.