Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

USA prijali žiadosť o vydanie tureckého duchovného Fethullaha Gülena

Na archívnej snímke z 15. marca 2014 turecký duchovný Fethullah Gülen vo svojej rezidencii v Saylorsburgu. Foto: TASR/AP

Zdôraznili však, že žiadosť nesúvisí s obvineniami ohľadom nedávneho pokusu o puč.

Washington 24. augusta (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov potvrdilo v utorok večer, že dostalo formálnu žiadosť o vydanie tureckého exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje z účasti na zosnovaní neúspešného pokusu o júlový vojenský prevrat v Turecku.

"Potvrdzujeme, že Turecko požiadalo o extradíciu Fethullaha Gülena," uviedol hovorca daného rezortu Mark Toner. Zdôraznil však, že žiadosť nesúvisí s obvineniami ohľadom nedávneho pokusu o puč. Ďalšie podrobnosti týkajúce sa obvinení však hovorca neuviedol, informovala v noci nadnes agentúra DPA.

Oznámenie potvrdzuje poznámky nemenovaného vysokopostaveného amerického činiteľa z minulého týždňa, ktorý vyhlásil, že vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dosiaľ požadovala Gülenov návrat len na základe obvinení z trestných činov nesúvisiacich s dramatickými udalosťami z júla.



Predstavitelia amerického ministerstva spravodlivosti sa v Turecku stretnú v najbližších dňoch s tamojšími činiteľmi, s ktorými zhodnotia dôkazové materiály týkajúce sa údajných zločinov Gülena. Americký viceprezident Joe Biden sa dnes v Turecku stretne s tamojšími lídrami, s ktorými by mal hovoriť aj o tejto téme.

Duchovný, ktorý propaguje umiernený islam a princípy nenásilia a demokracie, žije už 17 rokov v exile v USA. Ankara tvrdí, že Gülen dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla. Samotný duchovný sa od pučistov dištancoval a ich konanie ostro odsúdil.