Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

USA pozastavujú financovanie UNRWA pre podozrenie z útokov na Izrael

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Rezort diplomacie USA zároveň privítal, že svetová organizácia uskutoční komplexné a nezávislé preskúmanie fungovania UNRWA.

Washington 26. januára (TASR) - Spojené štáty v piatok dočasne pozastavili financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) po tom, čo táto organizácia prepustila niekoľkých svojich zamestnancov pre podozrenia z účasti na útokoch palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini predtým uviedol, že izraelské úrady poskytli UNRWA informácie o údajnom zapojení niekoľkých jej zamestnancov do októbrového útoku Hamasu. UNRWA v reakcii týmto pracovníkom vypovedala zmluvy a začala ich vyšetrovať.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení vyjadrilo "mimoriadne znepokojenie" v súvislosti s obvineniami voči zamestnancom UNRWA. Z tohto dôvodu "dočasne pozastavilo poskytovanie ďalších finančných prostriedkov", kým Spojené štáty celú záležitosť nepreskúmajú a neprehodnotia opatrenia, ktoré vo veci prijala OSN.

Rezort diplomacie USA zároveň privítal, že svetová organizácia uskutoční komplexné a nezávislé preskúmanie fungovania UNRWA. "Každý, kto sa podieľal na ohavných útokoch zo 7. októbra, musí niesť plnú zodpovednosť," píše sa vo vyhlásení.

Ministerstvo zároveň zdôraznilo, že UNRWA zohráva "kľúčovú úlohu v poskytovaní život zachraňujúcej pomoci Palestínčanom vrátane základných potravín, liekov, prístrešia a ďalšej nevyhnutnej humanitárnej pomoci".

UNRWA, založená v roku 1949 po prvej arabsko-izraelskej vojne, poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci Palestínčanom v Pásme Gazy, na západnom brehu Jordánu, v Jordánsku, Sýrii a Libanone.