Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA požiadali NATO o poskytnutie systému AWACS v ťažení proti IS

Ilustračné foto, vojenské lietadlo Boeing E-3 Sentry (AWACS) z výzbroje NATO Foto: TASR/Dušan Hein

Flotila 16 lietadiel systému AWACS má základňu pri nemeckom meste Geilenkirchen neďaleko holandských hraníc. Systém by spojeneckým silám pomohol pri koordinácii leteckých zásahov proti extrémistom.

Brusel 22. januára (TASR) - Spojené štáty požiadali NATO o pomoc pri medzinárodnom vzdušnom ťažení proti militantom džihádistickej skupiny Dáiš (tzv. Islamského štátu) v Sýrii. Požiadavka sa týka poskytnutia prieskumných lietadiel, informovala vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na príslušné zdroje.

Severoatlantická aliancia však dosiaľ odmietala angažovať sa priamo v sýrskom konflikte - sčasti aj kvôli obavám niektorých členských krajín NATO, napríklad Nemecka, že takýto krok by skomplikoval mierové rokovania. Na pozície extrémistov v Sýrii útočí vojenská koalícia pod velením USA.

Požiadavka Washingtonu voči NATO o poskytnutie Vzdušného systému včasného varovania a riadenia (AWACS) prišla v decembri. Systém by spojeneckým silám pomohol pri koordinácii leteckých zásahov proti extrémistom.

Flotila 16 lietadiel systému AWACS má základňu pri nemeckom meste Geilenkirchen neďaleko holandských hraníc. Ide prevažne o špeciálne upravené stroje typu Boeing-707, ktorých posádku tvorí 16 členov vrátane počítačových a radarových expertov. Tieto lietadlá však nie sú vyzbrojené.