Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Požiare na severe Kalifornie zničili už 8400 domov a ďalších budov

Požiar vo vinohradoch Santa Rosa, Kalifornii v USA. Foto: TASRAP

Tragická bilancia 42 obetí požiarov sa v uplynulých dňoch nezmenila.

Los Angeles 21. októbra (TASR) - Najmenej 8400 domov a iných budov už zničili požiare vo vinohradníckom regióne na severe amerického štátu Kalifornia. Oznámil to v piatok štátny hasičský zbor.

Tragická bilancia 42 obetí požiarov sa v uplynulých dňoch nezmenila. Väčšinu z nich, 22 mŕtvych, hlásili úrady v okrese Sonoma severne od San Francisca.

Požiar, ktorý v okrese Sonoma stále zúri a predtým zachvátil aj oblasti dvoch susediacich okresov, patrí k najničivejším v dejinách Kalifornie. Vypukol 8. októbra a zhorelo pri ňom už rekordných 5300 budov a takmer 15.000 hektárov porastov. Hasiči ho podľa vlastných vyjadrení medzičasom dostali pod kontrolu na viac než 90 percent.

S deviatimi veľkými požiarmi v širšom regióne naďalej bojuje takmer 10.000 hasičov. Na vrchole terajšej krízovej situácie bolo takýchto požiarov 21, pričom zdevastovali celé obytné lokality a spálili vyše 99.000 hektárov.

Kalifornský hasičský zbor podľa agentúry DPA tiež uviedol, že na návrat do domovov stále čaká viac ako 15.000 ľudí. Požiare v severnej Kalifornii si v posledných týždňoch vyžiadali evakuáciu celkovo okolo 100.000 ľudí.