Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Požiare v Kalifornii si vyžiadali už 31 mŕtvych

Na snímke dom horí 9. októbra 2017 v Santa Rose. Desiatky mŕtvych, stovky zničených budov, tisíce hektárov spálených porastov je bilancia viacerých lesných požiarov, ktoré vyčínali na severe amerického štátu Kalifornia. Foto: TASR/AP

Stovky ľudí je stále nezvestných a tisíce ďalších museli opustiť svoje domovy.

Los Angeles 12. októbra (TASR) - Najmenej 31 mŕtvych si vyžiadali mohutné lesné požiare, ktoré už niekoľko dní sužujú sever Kalifornie. Stovky ľudí sú nezvestné a tisíce ďalších museli opustiť svoje domovy.

Sedemnásť mŕtvych hlásili z okresu Sonoma, jednej z oblastí najviac postihnutých požiarom. Tamojšie úrady evidujú viac než 460 nezvestných, informovala dnes agentúra Reuters.

Domovy muselo opustiť približne 25.000 obyvateľov. Vysoký počet nezvestných môže byť spôsobený chaotickou situáciou, v dôsledku ktorej sa mnohí z evakuovaných ešte neprihlásili úradom.

Zničených bolo najmenej 3500 domov a budov a vyše 77.000 hektárov pôdy. Do likvidácie plameňov a zaistenia opatrení proti šíreniu plameňov nasadili okolo 8000 hasičov.

Len vo štvrtok pribudlo do bilancie obetí, ktorá podľa úradov ešte nemusí byť konečná, osem mŕtvych. S ohľadom na počet obetí ide o najničivejšie lesné požiare v Kalifornii od roku 1933.

Na území ôsmich okresov severnej Kalifornie zaznamenali v priebehu posledných štyroch dní viac než 20 požiarov.