Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

USA pre krízu v regióne Esequibo organizujú spoločné cvičenia v Guyane

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Spory sa zintenzívnili, odkedy tam v roku 2015 spoločnosť ExxonMobil objavila ropu.

Georgetown 7. decembra 2023 (TASR) - Spojené štáty oznámili, že v rámci spoločnej operácie vo štvrtok uskutočnia v Guyane vojenské lety. Ide o reakciu na rastúce napätie medzi Guyanou a susednou Venezuelou, ktorá chce obsadiť región Essequibo. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"V spolupráci s Guyanskými obrannými silami bude Južné velenie USA vykonávať letové operácie v Guyane 7. decembra," uviedlo vo vyhlásení americké veľvyslanectvo v Guyane. Lety sú súčasťou "rutinného zapojenia" s cieľom posilniť bezpečnostné partnerstvo oboch krajín.

Región Essequibo už viac ako storočie kontroluje Guyana. Tvorí približne dve tretiny jej územia a žije tam asi 125.000 z 800.000 obyvateľov Guyany. Spory sa zintenzívnili, odkedy tam v roku 2015 spoločnosť ExxonMobil objavila ropu.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro zvýšil v posledných dňoch nátlak, keď získal v nedeľu drvivú podporu v referende o osude Essequiba.

Územný spor má korene v koloniálnej ére. V roku 1811, keď Venezuela vyhlásila nezávislosť, považovala tento región za súčasť svojho územia. Napriek tomu Spojené kráľovstvo, ktoré ovládalo územie dnešnej Guyany, zaradilo Esequibu pod právomoc britskej koruny.

V roku 1899 medzinárodný rozhodcovský súd rozhodol v prospech Spojeného kráľovstva. Venezuela rozsudok neuznáva a za prirodzenú hranicu považuje rieku Esequibo na východe regiónu. Spor sa obnovil v roku 1966, keď Guyana získala nezávislosť. Pred Medzinárodným súdnym dvorom (ICJ) v Haagu prebieha súdny spor o presné stanovenie hranice.