Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

USA predĺžili lehotu na predkladanie ponúk na výstavbu hraničného múru

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Záujem o výstavbu múru vyjadrilo už viac než 700 firiem z celého sveta. Približne 25 firiem je zo San Diega a okolia, teda oblasti ležiacej priamo pri hranici s Mexikom.

Washington 30. marca (TASR) – Firmy, ktoré majú záujem o výstavbu múru na hranici medzi USA a Mexikom, dostali jeden týždeň navyše na predloženie svojich návrhov. Vláda im totiž nestihla do pôvodnej uzávierky 29. marca odpovedať na otázky.

"Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť posunulo uzávierku pre potenciálnych predkladateľov ponúk na výstavbu približne 3 200 kilometrov dlhého múru na 1. apríla, aby malo čas zodpovedať otázky firiem predložené pred pôvodnou uzávierkou a aby mali firmy čas na zváženie odpovedí," informovala televízna stanica NBC News.

Otázky sa týkali napríklad aj toho, či môžu byť namiesto železobetónovej steny nainštalované technológie s umelou inteligenciou, senzory, kamery a moderné sledovacie zariadenia.

"Trumpova administratíva dala tento týždeň záujemcom jasne najavo, že chce múr, nie sieť high-tech sledovacích zariadení a iných technológií. Technológie samotné nespĺňajú požiadavky tejto súťaže," napísal denník The San Diego Union-Tribune.

Záujem o výstavbu múru vyjadrilo už viac než 700 firiem z celého sveta. Približne 25 firiem je zo San Diega a okolia, teda oblasti ležiacej priamo pri hranici s Mexikom. Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť zaradí do užšieho výberu najviac 20 záujemcov. Zákazka môže byť napokon rozdelená medzi viacero firiem.

Výstavba múru je lukratívnou zákazkou, odhadované náklady sú až 38 miliárd dolárov. Viacerí americkí odborníci už upozornili aj na náročnosť takéhoto projektu, a to nielen pre veľkosť stavby, ale aj pre náročné prírodné podmienky a vlastníctvo pozemkov pozdĺž hranice.

Financovanie výstavby zatiaľ Biely dom nevyriešil. Prezident Donald Trump chcel, aby múr zaplatil južný sused, Mexiko to ale rázne odmietlo. V návrhoch rozpočtov na nasledujúce roky žiada šéf Bieleho domu len zlomok z celkových možných nákladov na výstavbu. Požiadal tiež o zmenu tohtoročného rozpočtu a vyčlenenie financií na múr. Kongres o tom zatiaľ nerokoval.

Na niektorých úsekoch hranice medzi Spojenými štátmi a Mexikom sú už dnes ploty a zátarasy, Donald Trump však chce po celej dĺžke päť až deväť metrov vysoký, nepreniknuteľný múr, ktorý zastaví nelegálnu migráciu, ako aj pašovanie drog a zbraní.