Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vo Filadelfii protestovali tisíce ľudí proti vymenovaniu Clintonovej

Priaznivci senátora Bernieho Sandersa protestujú v centre mesta Filadelfia pred zjazdom demokratov, v nedeľu 24. júla 2016. Foto: TASR/AP

Davy stúpencov senátora Sandersa pochodovali hlavnou ulicou, aby mu vyjadrili podporu a odsúdili Clintonovú, ktorú na zjazde oficiálne vyhlásia za kandidátku demokratov v prezidentských voľbách.

Filadelfia 25. júla (TASR) - Tisíce demonštrantov vyšli v nedeľu do ulíc amerického horúčavami zasiahnutého mesta Filadelfia, kde sa už deň pred dnešným začiatkom nominačného zjazdu Demokratickej strany konali prvé protesty.

Davy stúpencov senátora Bernieho Sandersa pochodovali hlavnou ulicou, aby mu vyjadrili podporu a odsúdili Hillary Clintonovú, ktorú na zjazde oficiálne vyhlásia za kandidátku demokratov v novembrových prezidentských voľbách, informovala agentúra AP.

Demonštranti s heslami ako "Nie, nebudeme hlasovať za Hillary" či "Takto vyzerá demokracia" smerovali od radnice po ulici Broad Street, hlavnej dopravnej tepne vedúcej k miestu konania zjazdu o niekoľko kilometrov ďalej. Na inom podujatí už predtým v ten istý deň demonštrovali tisíce aktivistov za ekologickú energiu.

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová.
Foto: TASR/AP


Hoci nedeľňajšie protesty boli plánované už niekoľko mesiacov, prišli v čase, keď sa aj napriek snahe preukázať na zjazde jednotu objavili v Demokratickej strane rozpory.

Demokrati sa usilujú zabrániť rozdeleniu, aké sa minulý týždeň prejavilo počas nominačného zjazdu Republikánskej strany v Clevelande. Uniknuté e-maily, zverejnené stránkou Wikileaks, však povzbudili stúpencov Sandersa, ktorí už dlho obviňujú lídrov Demokratickej strany z nadŕžania Clintonovej.

Predsedníčka strany demokratov oznámila pred zjazdom rezignáciu

Krátko pred začiatkom nominačného zjazdu americkej Demokratickej strany oznámila jej predsedníčka Debbie Wassermanová Schultzová v nedeľu odstúpenie z funkcie. Dôvodom je značná kritika, ktorej čelí po zverejnení hackermi získaných e-mailov naznačujúcich, že vedenie strany napriek prísľubom nestrannosti favorizovalo počas procesu primárok Hillary Clintonovú.

Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Clintonovej napokon porazený súper v súboji o nomináciu strany v novembrových prezidentských voľbách Bernie Sanders sa opakovane sťažoval, že interné volebné postupy sú zmanipulované v prospech uchádzačov z "establišmentu" strany. Sanders po úniku e-mailov vyzval na okamžité odstúpenie šéfky strany.

Wassermanová Schultzová oznámila, že z postu odíde po nominačnom zjazde demokratov, ktorý sa začne dnes vo Filadelfii a potrvá štyri dni. O kontroverzných e-mailoch sa nezmienila.

Expredsedníčka demokratickej strany v USA Debbie Wasserman.
Foto: TASR/AP


Jej rýchly odchod z funkcie poukazuje na to, že stranícki lídri chcú vyslať z Filadelfie signál jednoty a zabrániť konfrontácii s vernými stúpencami Sandersa na zjazde, ktorý oficiálne potvrdí nomináciu Clintonovej v prezidentských voľbách.

Približne 19 000 e-mailov z uplynulého roka zverejnila webová stránka Wikileaks. V jednom z nich sa predstaviteľ vedenia Demokratickej strany pýta, či by proti Sandersovi nebolo možné použiť jeho náboženské postoje.