Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezident Trump ohlásil sprísnenie reštrikcií voči Kube

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Trump v prejave v Miami uviedol, že "ruší úplne jednostrannú dohodu s Kubou" uzavretú predchádzajúcou administratívou.

Washington 16. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump dnes vyhlásil, že sprísni niektoré cestovné a obchodné obmedzenia voči Kube. Ide o čiastočnú zmenu politiky jeho predchodcu Baracka Obamu, ktorý obnovil bilaterálne diplomatické vzťahy medzi oboma štátmi.

Trump v prejave v Miami uviedol, že "ruší úplne jednostrannú dohodu s Kubou" uzavretú predchádzajúcou administratívou. Sprísnenie niektorých reštrikcií odôvodnil pokračujúcim porušovaním ľudských práv zo strany kubánskeho režimu. Usiluje sa zvýšiť tlak na vytvorenie "slobodnej Kuby" po viac ako pol storočí komunizmu. "Som presvedčený, že koniec nadíde vo veľmi blízkej budúcnosti," zdôraznil.

Biely dom oznámil obmedzenia vzťahujúce sa na cestovanie osôb na ostrov a nariadil americkému ministerstvu financií a iným úradom zaviesť regulácie priamych platieb kubánskej armáde a tajnej službe. Veľvyslanectvá v Havane a Washingtone však zostanú otvorené.

Trump vyzval na zmeny na Kube vrátane prepustenia politických väzňov, vypísania slobodných a spravodlivých volieb a rešpektovania slobody prejavu a zhromažďovania sa.