Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Veľká evakuácia v Kalifornii:Desiatky tisíc ľudí museli opustiť domovy

Voda preteká priehradou blízkosti Oroville. Foto: TASR/AP

V Kalifornii hrozí pretrhnutie núdzového prepadu priehrady Oroville. Naplnila sa po tom, ako zasiahli Kaliforniu túto zimu výdatné dažďové a snehové zrážky. Pozrite si VIDEÁ priamo z miesta udalosti.

Los Angeles 13. februára (TASR) - Kalifornské úrady nariadili v nedeľu evakuáciu ľudí z oblasti pod priehradou Oroville, z ktorej by mohla nekontrolovane uniknúť voda po tom, ako došlo k poškodeniu tzv. prepadov.




Americká Národná meteorologická služba vydala výstrahu, podľa ktorej došlo k výraznej erózii na objekte núdzového prepadu, odvádzajúceho nadbytočnú vodu z priehradnej nádrže. Ten bol na tejto priehrade využitý prvýkrát od jej sprevádzkovania pred 48 rokmi, keďže na hlavnom prepade voda minulý týždeň vymlela obrovskú dieru.



V oblasti na severe Kalifornie, kde bola vyhlásená evakuácia, žije podľa miestnych médií vyše 160.000 ľudí. Denník Sacramento Bee uviedol, že obyvatelia unikajúci z nízko položených miest zaplnili diaľnice i čerpacie stanice a rezervovali si na poslednú chvíľu ubytovanie v hoteloch.
POlícia riadi dopravu v meste Marysville pri evakuácii, kvôli prepúšťajúcej priehrade Oroville.
Foto: TASR/AP

Priehrada Oroville, ležiaca približne 125 kilometrov severne od Sacramenta, je jednou z najväčších v USA. Jej hrádza, ktorá má v rámci krajiny rekordnú výšku - takmer 235 metrov -, je podľa vyhlásenia kalifornských vodohospodárov "samostatným objektom" a zostáva v dobrom stave.



.


Priehradná nádrž sa naplnila po tom, ako zasiahli Kaliforniu túto zimu výdatné dažďové a snehové zrážky. Prípadný kolaps núdzového prepadu by podľa meteorologickej služby znamenal "nekontrolované vypustenie" tejto prívalovej vody. V záujme obmedzenia vzniknutej erózie začali vodohospodári vodu vypúšťať opäť cez poškodený hlavný prepad.