Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA rozšírili zoznam sankcii o päť Rusov

Na snímke americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Sankcie sa podľa ministerstiev zahraničných vecí a financií týkajú Alekseja Aničina, Borisa Kibisa, Pavla Lapšova, Olega Uržumceva a Jevgenija Antonova.

Washington 2. februára (TASR) - Spojené štáty uvalili v pondelok sankcie na piatich ruských predstaviteľov za porušovanie ľudských práv. Štyria z nich majú mať podiel na smrti ruského protrikorupčného právnika Sergeja Magnitského, ktorý v roku 2009 zomrel vo vyšetrovacej väzbe, informovala agentúra Reuters.

Sankcie sa podľa ministerstiev zahraničných vecí a financií týkajú Alekseja Aničina, Borisa Kibisa, Pavla Lapšova, Olega Uržumceva a Jevgenija Antonova.

Aničin bol v čase Magnitského zatknutia šéfom vyšetrovacieho výboru ruského ministerstva vnútra. Lapšov riadil na rovnakom ministerstve oddelenie organizovaného zločinu, zatiaľ čo Kibis a Uržumcev sa podieľali na posmrtnom stíhaní Magnitského. Antonov je bývalý riaditeľ armádou spravovaného väzenia Černokozovo v Čečensku.

Všetci piati menovaní nebudú môcť získať americké víza a ich majetok v USA bude zmrazený.

Po pondelku sa tak na tzv. Magnitského zozname ocitlo už 39 ľudí, uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí John Kirby.

Sergej Magnitskij v roku 2008 odhalil rozsiahlu korupciu vysokopostavených predstaviteľov ruského ministerstva vnútra a tajnú dohodu medzi organizovaným zločinom a predstaviteľom ruskej vlády. Magnitskij zomrel po roku strávenom vo väzení vo veku 37 rokov na neliečený zápal pankreasu. Tvrdil, že bol týraný a v snahe prinútiť ho k priznaniu k daňovým únikom a svedectvu proti bývalému klientovi mu bola odopretá zdravotná starostlivosť. Po svojej smrti bol v roku 2013 uznaný vinným z daňových únikov.

USA v roku 2012 prijali tzv. Magnitského zákon, uvaľujúci sankcie voči osobám, ktoré sa podieľali na smrti a väznení právnika, resp. sú zodpovední za porušovanie ľudských práv v Rusku.

Moskva považuje Magnitského zákon za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí a v reakcii naň zverejnila vlastný zoznam občanov USA, ktorým zakázala vstup na územie Ruskej federácie.