Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

USA pripísali zodpovednosť za útok v Jordánsku skupine Islamský odpor

hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby hovorí počas tlačovej konferencie v Bielom dome v stredu 31. januára 2024 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

K dronovému útoku na vojenskú základňu v Jordánsku došlo v nedeľu. Okrem troch obetí si vyžiadal najmenej 40 zranených. K úderu sa oficiálne nikto neprihlásil.

Washington 31. januára (TASR) - Spojené štáty pripísali zodpovednosť za dronový útok, pri ktorom na základni v Jordánsku zahynuli traja americkí vojaci, skupine Islamský odpor v Iraku. Uviedol to v stredu hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. TASR prevzala správu z agentúry AP.

USA sú presvedčené, že táto skupina útok naplánovala, zabezpečila a sprostredkovala, povedal Kirby.

Skupina Islamský odpor v Iraku je voľné združenie ozbrojených skupín spojených s Iránom. Vystupujú proti americkej podpore Izraelu vo vojne s hnutím Hamas. V uplynulom období sa prihlásila k viacerým útokom na koaličné sily vedené USA v Iraku a Sýrii.

K dronovému útoku na vojenskú základňu v Jordánsku došlo v nedeľu. Okrem troch obetí si vyžiadal najmenej 40 zranených. K úderu sa oficiálne nikto neprihlásil.

Americký prezident Joe Biden bude podľa Kirbyho naďalej zvažovať možnosti odpovede na útok. Hovorca upozornil, že "prvá vec, ktorú uvidíte, nebude tou poslednou" a odpoveď nebude "jednorazová".

Veliteľ iránskych Revolučných gárd Hosejn Salámí v stredu vyhlásil, že Teherán bude reagovať na akúkoľvek hrozbu zo strany Spojených štátov.