Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Prvá dáma USA pomohla odovzdať ceny za odvahu 13 ženám

Melania Trumpová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Účasť Melanie Trumpovej na stredajšej slávnosti patrila k jej zriedkavým verejným vystúpeniam vo Washingtone, mimo Bieleho domu.

Washington 30. marca (TASR) - Prvá dáma USA Melanie Trumpová pomohla v stredu odovzdať ocenenia ministerstva zahraničných vecí 13 ženám z celého sveta, ktoré napriek nepriaznivej, ťažkej situácii prejavili výnimočnú odvahu a líderstvo. Túto skupinu žien označila Trumpová za "skutočné hrdinky".

Manželka prezidenta Donalda Trumpa sa na prvej návšteve ministerstva pripojila k námestníkovi ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti Thomasovi Shannonovi a spolu s ním odovzdávala ženám cenu International Women of Courage Award. Šéf americkej diplomacie Rex Tillerson bol práve na ceste do Turecka.

Uvedené ocenenie USA udeľujú ženám z celého sveta, ktoré prejavia odvahu a líderstvo pri obhajovaní mieru, spravodlivosti, ľudských práv, rodovej rovnosti a posilnenia postavenia žien - a často pritom osobne čelia nebezpečenstvu.

Jedna z ocenených, Natalia Ponce de León z Kolumbie, založila nadáciu na obranu ľudských práv obetí kyselinových útokov. Urobila tak po tom, čo jej v marci 2014 fanatický prenasledovateľ polial tvár a telo kyselinou sírovou.

Ďalšia žena, Malebogo Molefheová z Bostwany, sa stala obhajkyňou ženských obetí násilia po tom, čo aj ona zažila útok, keď ju jej bývalý priateľ v roku 2009 osemkrát postrelil. Dnes musí používať invalidný vozík, pretože pri napadnutí utrpela rozsiahle poranenia miechy.

Ocenené ženy pochádzajú z Bangladéša, Botswany, Iraku, Jemenu, Kolumbie, Konžskej demokratickej republiky (KDR), Nigeru, Papuy-Novej Guiney, Peru, Srí Lanky, Sýrie, Turecka a Vietnamu. Tieto ženy sa v apríli zúčastnia na výmennom programe vo viacerých amerických mestách. Projekt financuje ministerstvo zahraničných vecí USA.

Od roku 2007 bolo cenou International Women of Courage Award poctených vyše 100 žien. V marci 2016 ju zo Slovenska dostala Zuzana Števulová, riaditeľka mimovládnej neziskovej organizácie Liga za ľudské práva, a to za pomoc migrantom a utečencom a za snahu zvýšiť povedomie o ich právach.

Účasť Trumpovej na stredajšej slávnosti patrila k jej zriedkavým verejným vystúpeniam vo Washingtone, mimo Bieleho domu. Začiatkom tohto mesiaca bola hostiteľkou obeda v Bielom dome na Medzinárodný deň žien.

Od inaugurácie svojho manžela z 20. januára žije prvá dáma väčšinou v strešnom byte v Trump Tower v newyorskej štvrti Manhattan, spolu s ich synom Baronom (11). Často sa s manželom stretáva v meste Palm Beach na Floride, kde má prezident prímorské sídlo a trávi tam víkendy.