Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

USA prvýkrát dodali obrnené vozidlá koalícii vedenej sýrskymi Kurdmi

Irackí Kurdi, archívna snímka Foto: TASR/AP

Spojené štáty poskytli vozidlá arabským jednotkám, ktoré sú súčasťou Sýrskych demokratických síl.

Káhira 31. januára (TASR) - Ozbrojené sily Spojených štátov po prvý raz dodali obrnené vozidlá koalícii vedenej Kurdmi, ktorá na severe Sýrie bojuje proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Spojené štáty poskytli vozidlá arabským jednotkám, ktoré sú súčasťou Sýrskych demokratických síl(SDF). Cieľom tohto kroku je zvýšiť ich bojaschopnosť pri pokuse o dobytie mesta Rakka, ktoré aj naďalej zostáva baštou islamistov v Sýrii, uviedol dnes pre agentúru DPA hovorca Američanmi vedenej koalície proti IS plukovník John Dorrian.

"Tieto vozidlá im pomôžu zvládať hrozbu, ktorú predstavujú improvizované výbušné systémy IS, a to jednak v ich súčasných bojových postaveniach, ako aj pri pokuse o izoláciu Rakky," povedal Dorrian.

Hovorca SDF Talál Silú už predtým pre DPA potvrdil, že aliancia dostala po prvýkrát "malú zásielku" obrnených vozidiel minulý piatok. Podľa neho sa tak stalo po tom, ako sa úradu amerického prezidenta ujal Donald Trump. Hovorca uznal, že k realizácii zásielky došlo na základe existujúcej zmluvy so Spojenými štátmi, napriek tomu ju však označil za "dobrý začiatok pokračovania americkej vojenskej pomoci".

Sýrske demokratické sily, ktoré sú podľa všeobecne rozšíreného názoru ovládané kurdskými Oddielmi ľudovej sebaobrany (YPG), sú v Sýrii hlavným spojencom USA v boji proti Islamskému štátu.

Spojené štáty síce podporujú bojové úsilie SDF mohutnými leteckými útokmi, avšak vojenskú techniku dodávajú výlučne ich arabským jednotkám, ktoré označujú ako Sýrsku arabskú koalíciu.