Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

R. Tillerson prvýkrát vycestuje do Mjanmarska

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson. Foto: TASR/AP

Tillerson pricestuje do mjanmarského hlavného mesta Nepjito 15. novembra, aby tam o tomto probléme diskutoval s hlavnými oficiálnymi predstaviteľmi.

Washington 3. novembra (TASR) - Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson prvýkrát v novembri odcestuje do Mjanmarska rokovať o humanitárnej kríze v Jakchainskom štáte. S odvolaním sa na štvrtkové oznámenie rezortu zahraničia o tom informovala agentúra AP.

Tillerson pricestuje do mjanmarského hlavného mesta Nepjito 15. novembra, aby tam o tomto probléme diskutoval s hlavnými oficiálnymi predstaviteľmi. Predtým bude sprevádzať amerického prezidenta Donalda Trumpa v rámci jeho cesty po piatich krajinách Ázie, ktorá sa začína tento víkend.

Skupina amerických senátorov vo štvrtok predložila návrh zákona na uloženie sankcií a cestovných obmedzení najvyšším vojenským veliteľom v Mjanmarsku, ktorí sú podľa nich zodpovední za brutalitu a systematické porušovanie ľudských práv moslimských Rohingov v krajine.

Trumpovou prvou zástavkou v rámci jeho turné po Ázii je Japonsko, kde sa stretne s premiérom Šinzóom Abem. Ďalšími jeho zastávkami budú Južná Kórea, Čína, Vietnam a Filipíny. Navštívi aj Havaj.