Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

USA rozhodne o parížskej klimatickej dohode pred summitom G7

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump podpísal dekrét, ktorým zrušil viacero opatrení svojho predchodcu Baracka Obamu zameraných na boj s klimatickou zmenou v utorok.

Washington 31. marca (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa ešte pred nadchádzajúcim májovým summitom skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) rozhodne o tom, či Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody. Oznámil to vo štvrtok hovorca Bieleho domu Sean Spicer.

Trump podpísal dekrét, ktorým zrušil viacero opatrení svojho predchodcu Baracka Obamu zameraných na boj s klimatickou zmenou v utorok. O tom či USA odstúpia od parížskej klimatickej dohody však doposiaľ nerozhodol.

V zmienenom dekréte vyzval Trump na revíziu Obamovho Plánu pre čistú energiu zameraného na zníženie emisií skleníkových plynov vznikajúcich pri výrobe elektrickej energie do roku 2030 o 32 percent v porovnaní s rokom 2005.

Takéto opatrenie by mohlo sťažiť práve dodržiavanie parížskej klimatickej dohody, ktorej cieľom je obmedziť globálne otepľovanie na menej než dva stupne Celzia.

Parížska klimatická dohoda by mala byť aj predmetom rozhovorov Trumpa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorý ho budúci týždeň navštívi na Floride. Summit G7 sa bude konať 26. a 27. mája v talianskom meste Taormina na ostrove Sicília.