Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Moskva protestuje proti odobratiu akreditácie ruským konzulom v USA

Na snímke vlajka Ruskej federácie (vpravo) a Spojených štátov amerických Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Vyjadrenie americkej administratívy k celej záležitosti nebolo bezprostredne známe.

Moskva 22. januára (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo dnes rozhorčenie z rozhodnutia americkej vlády odobrať akreditáciu piatim zo šiestich honorárnych konzulov Ruska v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová súčasne obvinila americké tajné služby z organizovania provokácií zameraných voči ruským diplomatom v USA aj ďalších krajinách.

"Sme pobúrení rozhodnutím Washingtonu odobrať akreditáciu piatim zo šiestich honorárnych konzulov Ruskej federácie v USA,... (ktorí) môžu dokonca čeliť trestnému stíhaniu," uvádza sa vo vyhlásení Zacharovovej, ktoré citovala ruská agentúra RIA Novosti.

Podľa rezortu diplomacie sa rozhodnutie týka ruských honorárnych konzulov v amerických štátoch Utah, Kalifornia, Minnesota, Florida a na karibskom ostrove Portoriko. Iné konkrétne informácie o celej záležitosti neposkytla.

Vyjadrenie americkej administratívy k celej záležitosti nebolo bezprostredne známe.

Hovorca ruského veľvyslanectva v USA Jurij Melnik pre RIA Novosti uviedol, že americké úrady oficiálne informovali Moskvu o tom, že odobrali akreditáciu piatim zo šiestich honorárnych konzulov Ruska pôsobiach v Spojených štátoch.

Rusko teraz podľa Melnika zvažuje, aké kroky príjme v reakcii na rozhodnutie Washingtonu. V činnosti môže pokračovať len ruský honorárny konzul v štáte Colorado.

Zacharovová označila odobratie akreditácie za súčasť politiky obmedzovania vzťahov s Ruskom, ktoré podľa nej uplatňuje administratíva súčasného prezidenta USA Baracka Obamu. Súčasne vyjadrila nádej, že sa spomínaní honorárni konzuli budú môcť čoskoro vrátiť do práce, keď "vo Washingtone skôr či neskôr prevládne zdravý rozum".

Odobratie akreditácie ruským konzulom je odplatou za ruské zastrašovanie


Rozhodnutie odobrať akreditáciu piatim ruským honorárnym konzulom v USA je reakciou na zastrašovanie amerických diplomatov v Rusku. Uviedlo to dnes ministerstvo zahraničných vecí USA, ktorého vyjadrenie citovala agentúra Reuters.

"Tento krok je odpoveďou na pokračujúce zasahovanie do našej diplomatickej a konzulárnej činnosti v Rusku. To zahŕňa, hoci nie výhradne, aj rozsiahle zastrašovanie nášho personálu, ako aj vynútené zatvorenie Amerického centra v Moskve," uviedol hovorca Štátneho departmentu USA Mark Toner.

Washington je podľa hovorcu pripravený prijať "ďalšie náležité opatrenia", ak bude Moskva pokračovať v marení americkej diplomatickej činnosti v Rusku.