Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Petíciu za pripojenie Aljašky k Rusku podpísali desaťtisíce ľudí

Foto: TASR/AP

Aljaška bola ruskou kolóniou do roku 1867, keď ju ruský cár Alexander II. predal Spojeným štátom za 7,2 milióna vtedajších dolárov, čo v súčasnosti činí 120 miliónov dolárov.

Moskva 26. marca (TASR) - Vyše 22.000 ľudí už podpísalo petíciu vyzývajúcu na odtrhnutie Aljašky od Spojených štátov a jej opätovné pripojenie k Rusku.

Petícia je prístupná na webovej stránke Bieleho domu a spustili ju 21. marca. Ak sa do mesiaca nazbiera 100.000 hlasov, administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu bude musieť oficiálne reagovať, píše agentúra RIA Novosti.

Petícia s názvom "Aljaška späť do Ruska" sa odvoláva na pohyb prehistorických Sibírčanov cez zaniknutú pevninu dnešného Beringovho prielivu, ktorá spájala Áziu so Severnou Amerikou. Dokument poukazuje tiež na osídľovanie regiónu Rusmi vrátane Aleutov, ktorí kolonizovali Aleutské ostrovy, ako aj na expedíciu ruského výskumníka Michaila Gvozdeva, ktorý ako prvý navštívil región v roku 1732.

Aljaška bola ruskou kolóniou do roku 1867, keď ju ruský cár Alexander II. predal Spojeným štátom za 7,2 milióna vtedajších dolárov, čo v súčasnosti činí 120 miliónov dolárov. V novembri 2012 sa uskutočnila podobná petícia za vystúpenie štátu Texas z USA po tom, ako jeho predstavitelia vyjadrili nespokojnosť s federálnou ekonomickou politikou. Vo svojej iniciatíve však neuspeli.