Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA odsúdili útoky Iránu proti Izraelu, Rusko varuje pred provokáciami

Izraelský tank jazdí na Izraelom kontrolovanom území Golanských výšin neďaleko hranice so Sýriou 10. mája 2018. Foto: TASR/AP

Izrael zaútočil na desiatky iránskych cieľov v Sýrii a odpovedal tak na raketové ostreľovanie izraelských pozícií na Golanských výšinách iránskymi oddielmi al-Kuds.

Washington 10. mája (TASR) - USA vo štvrtok odsúdili iránske "provokatívne raketové útoky zo Sýrie proti izraelským občanom" a vyjadrili silnú podporu "právu Izraela konať v sebaobrane".

Vyhlásenie hovorkyne Bieleho domu Sarah Sandersovej nasledovalo po najvážnejšej priamej vojenskej konfrontácii medzi oboma znepriateľenými štátmi za posledné obdobie. Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že zaútočila takmer na všetky iránske vojenské objekty v susednej Sýrii v reakcii na iránsky raketový útok na izraelské pozície na Golanských výšinách.

To, že iránsky režim rozmiestnil v Sýrii útočné raketové systémy namierené na Izrael, predstavuje podľa Bieleho domu "neakceptovateľný a vysoko nebezpečný vývoj pre celý Blízky východ".

Rusko sa vyjadrilo, že izraelské útoky na iránske zariadenia v Sýrii predstavujú nebezpečnú eskaláciu a vyzvalo Izrael aj Irán, aby sa vyhli vzájomným provokáciám.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že Moskva považuje štvrtkové útoky za "veľmi znepokojujúci vývoj". Poznamenal, že počas kontaktov s lídrami oboch krajín Moskva zdôraznila potrebu zdržania sa akýchkoľvek akcií, ktoré by mohli byť vzájomne provokatívne".

Izrael zaútočil na desiatky iránskych cieľov v Sýrii a odpovedal tak na spomínané raketové ostreľovanie izraelských pozícií na Golanských výšinách iránskymi oddielmi al-Kuds. Išlo o najväčšiu vojenskú operáciu Izraela v Sýrii od vojny z roku 1973.