Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Sýria prijíma návrh na odovzdanie chemických zbraní pod kontrolu

Walíd Mualim Foto: TASR/AP

Americký prezident podľa vlastných slov vedel, že riskuje, keď požiadal Kongres o schválenie vojenského útoku.

Washington 9. septembra (TASR) - Sýrska vláda prijala ruský návrh na odovzdanie svojich chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu s cieľom vyhnúť sa americkému vojenskému zásahu.

Informovala o tom dnes ruská agentúra Interfax s odvolaním sa sýrskeho ministra zahraničných vecí Walída Mualima.

"Absolvovali sme včera (v pondelok) veľmi plodné kolo rokovaní s (ruským) ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, a on navrhol iniciatívu súvisiacu s chemickými zbraňami. Vo večerných hodinách sme sa na ruskej iniciatíve dohodli," povedal Mualim.

Ako dodal, Sýria súhlasila, pretože tento návrh "odstráni základy pre americkú agresiu", uviedla agentúra Reuters.


Barack Obama označil ruský návrh o Sýrii za pozitívny

Americký prezident Barack Obama v pondelok televízii CNN povedal, že návrh Ruska na vzatie sýrskych chemických zbraní do úschovy je "istotne pozitívny vývoj". Citovala ho agentúra DPA.
Americký prezident Barack Obama
Foto: TASR/AP

Sýria v pondelok s návrhom svojho spojenca, Ruska, rýchlo súhlasila. Obama upozornil, že ponuka prišla iba pod hrozbou amerických útokov a v čase, kedy by mal americký Kongres hlasovať o schválení vojenskej akcie.

Pripustil však, že myšlienka, aby sa sýrsky režim vzdal kontroly nad svojimi chemickými zbraňami, "môže mať šancu na úspech".

V rozhovoroch, ktoré v pondelok večer odvysielali televízie NBC a Fox, Obama povedal, minister zahraničných vecí John Kerry spoločne s Ruskom v najbližších dňoch zistia, ako vážne Sýria svoju ponuku mieni.

Podľa správy agentúry Associated Press prezident vyjadril istý pesimizmus ohľadne toho, či Kongres schváli rezolúciu o použití sily proti Sýrii. Doslovne povedal: "Nepovedal by som, že som si tým (schválením) istý".

Zatiaľ sa nerozhodol, či vydá príkaz na vojenskú operáciu sám, ak Kongres nedá súhlas, pokračoval. Uviedol, že berie hlasovanie Kongresu i názor Američanov "veľmi vážne". Obama podľa vlastných slov vedel, že riskuje, keď požiadal Kongres o schválenie vojenského útoku. Je však presvedčený, že poslanci berú túto záležitosť vážne a urobia, čo treba.

Prezident, v snahe presadiť schválenie rezolúcie o vojenskej operácii proti Sýrii v Kongrese, poskytol v pondelok rozhovory šiestim veľkým americkým televíznym staniciam, ktoré ich odvysielali vo večerných hodinách.

Televízii PBS povedal, že s ruským prezidentom Vladimirom Putinom hovoril o potenciálnom pláne pre Sýriu odovzdať svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu. V programe televízie PBS "NewsHour" uviedol, že o tom hovorili minulý týždeň v piatok na summite G20. "A toto je pokračovanie konverzácií, ktoré som viedol celkom dlho s prezidentom Putinom," citovala ho agentúra Associated Press.

USA: O použití vojenskej sily voči Sýrii sa v Kongrese zatiaľ hlasovať nebude
Americký Senát možno nebude tento týždeň hlasovať o súhlase s použitím vojenskej sily proti Sýrii po tom, ako Damask súhlasil s ruským návrhom na odovzdanie chemických zbraní, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.

Lídri Kongresu chcú tiež počkať, aby mohli zhodnotiť reakciu verejnosti na očakávaný prejav amerického prezidenta Baracka Obamu o Sýrii.

Obama sa v Senáte počas dnešného dňa stretne s demokratickými aj republikánskymi senátormi, pričom sa objavila nová nádej na diplomatický prelom, ktorým by sa Sýria mohla vyhnúť americkým raketovým úderom.

Po stretnutiach v Senáte vystúpi Obama v Bielom dome s prejavom k národu, informovala tlačová agentúra AP. Americký prezident plánoval využiť dnešné stretnutia so senátormi na lobovanie za svoj plán cielených útokov proti jednotkám sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré mali byť reakciou na útok chemickými zbraňami.


Rusko pracuje na konkrétnom pláne na odovzdanie sýrskych chemických zbraní

Sergej Lavrov
Foto: TASR/AP
Rusko pracuje na efektívnom, jasnom a konkrétnom pláne, na ktorého základe by sa chemické zbrane v Sýrii dostali pod medzinárodnú kontrolu, a intenzívne diskutuje o jeho podrobnostiach s Damaskom. Uviedol to dnes v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý ruský plán v pondelok predstavil.

Pred novinármi dnes Lavrov vyjadril nádej, že Rusko tento plán čoskoro predostrie aj ďalším štátom. Potom sa návrh bude finalizovať, a to aj s účasťou generálneho tajomníka OSN, Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a členov Bezpečnostnej rady OSN", v ktorej zasadajú aj Spojené štáty.

V súvislosti so sýrskym chemickým zbrojným arzenálom Lavrov v pondelok v Moskve vyhlásil, že Rusko bude vyvíjať tlak na Sýriu, aby odovzdala svoje chemické zbrane pod kontrolu medzinárodného spoločenstva.

Uviedol, že ak by daný krok pomohol odvrátiť hroziaci vojenský zásah USA a ich spojencov proti Sýrii, Moskva začne "okamžite" pracovať na tom, aby presvedčila Damask, aby odovzdal kontrolu nad svojím chemickým arzenálom.

Rusko v pondelok prostredníctvom Sergeja Lavrova oznámilo, že bude naliehať na Sýriu, aby zhromaždila svoje chemické zbrane v určitých oblastiach pod medzinárodným dohľadom a následne ich zneškodnila.

Sýria ruský návrh privítala a akceptovala. Jej minister zahraničných vecí Walíd Mualim pred novinármi po rokovaní s Lavrovom ocenil "múdrosť ruského vedenia, ktoré sa pokúša zabrániť americkej agresii voči nášmu ľudu".

Na návrh reagoval pozitívne generálny tajomník OSN Pan Ki-Mun. Myšlienku uvítalo i Nemecko a Británia.

Americký prezident Barack Obama v pondelok televízii CNN povedal, že návrh Ruska na vzatie sýrskych chemických zbraní do úschovy je "istotne pozitívny vývoj", ale netajil sa ani určitou skepsou.

Lavrov oznámil ruský návrh v pondelok na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii.

Lavrov dnes podotkol, že ním zverejnený plán nie je výlučne ruskou iniciatívou. "Vychádza z kontaktov, ktoré sme mali s našimi americkými kolegami, zo včerajšieho vyhlásenia Johna Kerryho, ktorý povedal, že "americkému" útoku by sa dalo predísť, ak bude tento problém (s chemickými zbraňami) vyriešený".


Fabius: Ruský návrh svedčí o tom, že Západu sa jeho rozhodnosť oplatila

Laurent Fabius
Foto: TASR/AP
Francúzsko navrhne Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu, ktorá stanoví podmienky, za akých Sýria odovzdá svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu a súčasne akceptuje ich likvidáciu, uviedol dnes na tlačovej konferencii v Paríži francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

Dodal, že v súlade so siedmym článkom Charty OSN, týkajúcim sa možnej vojenskej alebo nevojenskej akcie zameranej na obnovenie mieru - bude rezolúcia obsahovať zmienku o "veľmi vážnych dôsledkoch" pre Damask, ak by stanovené podmienky nesplnil.

Fabius uviedol, že pokiaľ ide o riešenie situácie v Sýrii, "na stole sú ešte stále všetky možnosti".

Fabius dnes pritom opatrne privítal ruský návrh z pondelka, aby arzenál chemických zbraní, ktoré má k dispozícii sýrsky režim, bol pod medzinárodnou kontrolou. Ruský návrh označil za východisko a dodal, že "rozhodnosť" sa Západu "vyplatila".

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe-1 Fabius ocenil zmenu ruského postoja a pripísal ju tlaku Západu a "presvedčivým dôkazom" o chemickom útoku, spáchanom v Sýrii.

"Myslím, že (ruský prezident) Vladimir Putin tak možno získal únikový východ pre seba samého, lebo stáť ako skala pri Bašárovi Asadovi je ťažké," vyhlásil Fabius, podľa ktorého ruský návrh vyvolal záujem, pretože ide o prvý prípad podobnej otvorenosti a pretože to môže pomôcť nájsť riešenie pre sýrsku krízu.

Ruský návrh však vyvoláva aj opatrnosť, upozornil Fabius a vysvetlil, že ide o obrat v postoji ruského vedenia. Zdôraznil však, že praktická realizácia tohto návrhu bude veľmi ťažká. Pripomenul, že nájsť a zlikvidovať v Sýrii viac ako 1000 ton chemických zbraní bude veľmi náročné a bude si to vyžadovať overenie zo strany medzinárodných inštitúcií, a to v situácii, keď v Sýrii pokračuje občianska vojna.

Francúzsky minister upozornil, že Rusi spočiatku popierali, že by v Sýrii existovali zásoby chemických zbraní, rovnako ako popierali aj masaker spáchaný týmto arzenálom. "(U Rusov) došlo k vývoju. Veľmi dobre," ocenil Fabius, ktorý túto zmenu v postoji Ruska pripísal rozhodnosti Západu a želaniu Moskvy "zaradiť spiatočku" vo vzťahu k Damasku.

Opozičný politik Jean-Francois Copé označil ruský návrh "za záblesk svetla na temnej oblohe". Dodal, že ide o prvú diplomatickú iniciatívu, vďake ktorej každý chápe, že použitie chemických zbraní nemožno nechať úplne bez trestu. Upozornil, že až doteraz dochádzalo "k úplnému popieraniu reality toho, čo je zločin proti ľudskosti". "Toto je záblesk nádeje. Teraz treba, aby sa to aj uskutočnilo," povedal Copé na margo ruského plánu.

Skutočnosť, že Rusko prišlo s touto iniciatívou, podľa Copého veľmi dobre svedčí o tom, že členovia Bezpečnostnej rady OSN "neboli vo svojej koži" v súvislosti s údajným chemickým útokom z 21. augusta.

Copé zdôraznil, že sýrsky problém možno riešiť jedine diplomatickou cestou za podmienky vysporiadania sa aj s problémom s chemickým zbrojným arzenálom.

Francúzsko podmienilo podporu ruského návrhu splnením troch požiadaviek:

-- sýrsky prezident musí bezodkladne pod medzinárodnú kontrolu odovzdať chemické zbrane a nechať ich zlikvidovať;

-- Bezpečnostná rada OSN musí prijať rezolúciu, v ktorej vytýči termíny na splnenie prvej požiadavky i sankcie v prípade jej negovania zo strany Asadovho režimu;

-- dolapenie a vydanie páchateľov údajného chemického útoku z 21. augusta pred Medzinárodný trestný súd.

Tieto podmienky budú súčasťou Fabiusom spomínaného návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.



Rusiya Al-Yaum: Sýrski povstalci pripravujú provokácie a chcú zaútočiť na Izrael

Foto: TASR/AP
Sýrski povstalci chcú údajne použiť územia kontrolované sýrskym režimom na zosnovanie a uskutočnenie provokácií. Vyplýva to z nepotvrdených správ zverejnených ruským, v arabčine vychádzajúcim spravodajským serverom Rusiya Al-Yaum, ktorý zmonitoroval izraelský denník Jediot achronot. Podľa neho sýrski povstalci plánujú aj chemický útok na Izrael.

Správa o údajných plánoch sýrskych povstalcov sa rýchlo rozšírila do médií blízkych režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, napríklad do libanonských TV staníc al-Manár a al-Majádín, ktoré sú napojené na libanonské šiitské hnutie Hizballáh.

Server Russia Today, na ktorého správy sa odvolávali, je tiež známy tým, že v prebiehajúcej občianskej vojne v Sýrii stráni Asadovmu režimu. Podľa Jediot achronot je preto možné, že ide o propagandistický článok.

V minulosti už sýrsky režim a jemu naklonené médiá obviňovali povstalcov z používania chemických zbraní, čo Asadovi teraz slúži ako jeden z prvkov jeho obrany pred obviňovaním, že vláda armáda 21. augusta na predmestí Damasku použila chemické zbrane voči civilistom, pričom údajne zahynulo viac ako 1400 ľudí vrátane detí.

Niekoľko dní po údajnom útoku sýrska televízia odvysielala reportáž o sýrskych vládnych vojakoch so symptómami otravy po použití chemických zbraní, ktoré sa u nich začali prejavovať krátko nato, ako vstúpili do oblasti nedávno kontrolovanej povstalcami, kde vraj našli materiál súvisiaci s chemickým útokom na damaskom predmestí.


Irán podporuje ruský návrh na medzinárodnú kontrolu sýrskych chemických zbraní

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP
Irán podporuje návrh Ruska pracovať so Sýriou v záujme toho, aby umožnila odovzdanie svojich chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámilo iránske ministerstvo zahraničných vecí.

"Iniciatívu vyjadrenú Moskvou ohľadne ukončenia sýrskej krízy v tomto štádiu islamská republika oceňuje - považujeme ju za iniciatívu v rámci zastavenia militarizmu v regióne," povedala na tlačovej konferencii hovorkyňa iránskeho rezortu diplomacie Marzie Áfkhamová.

Rusko bude vyvíjať tlak na Sýriu, aby odovzdala svoje chemické zbrane pod kontrolu medzinárodného spoločenstva, uviedol v pondelok šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Rusko bude podľa Lavrova naliehať na Sýriu, aby zhromaždila svoje chemické zbrane v určitých oblastiach pod medzinárodným dohľadom a následne ich zneškodnila.

Sýria: Arabské štáty Perzského zálivu žiadajú opatrenia OSN voči Asadovi

Arabské štáty okolo Perzského zálivu zopakovali dnes požiadavku, aby Bezpečnostná rada OSN prijala odstrašujúce opatrenia voči vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada v dôsledku chemického útoku v Damasku.

Prevažne sunnitská Rada pre spoluprácu arabských krajín Perzského zálivu (GCC) je hlavným podporovateľom povstalcov bojujúcich v Sýrii za zvrhnutie prezidenta Asada, ktorý je členom alavitskej odnože šiitskeho islamu, napísala agentúra Reuters.

Vyhlásenie je prvým zo strany GCC, odkedy Rusko predstavilo návrh na zastavenie amerického útoku na Sýriu tým, že vládne sily odovzdajú svoj chemický arzenál pod medzinárodnú kontrolu.

"GCC odsudzuje odporný zločin, ktorý spáchal sýrsky režim použitím medzinárodne zakázaných chemických zbraní, čo vyústilo do usmrtenia stoviek civilistov," povedal bahrajnský minister zahraničných vecí šejk Chálid bin Ahmad bin Muhammad al-Chalífa. Svoje slová predniesol na začiatku rokovania ministrov zahraničných vecí šiestich krajín rady, do ktorej patria tiež Saudská Arábia, Kuvajt, Katar, Omán a Spojené arabské emiráty.

Minister vyzval na prijatie "odstrašujúcich opatrení proti tým, ktorí tento zločin spáchali".