Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Obama sa telefonicky rozprával s Putinom o Ukrajine a dohode INF

Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Obama v telefonáte zopakoval, že dáva prednosť diplomatickému riešeniu krízy na Ukrajine.

Washington/Moskva 1. augusta (TASR) - Americký prezident Barack Obama sa dnes telefonicky rozprával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a znovu vyjadril hlboké obavy zo zvýšenej ruskej podpory separatistov na Ukrajine, ako aj z nedodržiavania dohody z roku 1987 o likvidácii jadrových a konvenčných rakiet stredného doletu.

Túto Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) podľa Washingtonu Moskva porušila.

O telefonáte informoval Biely dom. Rozhovor sa uskutočnil na konci týždňa, počas ktorého USA a Európska únia rozšírili sankcie proti Rusku, aby naň zvýšili tlak, pripomenula tlačová agentúra AP.

Ruský líder povedal Obamovi, že sankcie uvalené na Moskvu za ukrajinskú krízu sú kontraproduktívne a "súčasná situácia" nie je v záujme žiadnej z oboch krajín. Kremeľ vo vyhlásení vydanom po telefonáte ešte uviedol, že medzi oboma krajinami zostávajú "značné rozdielnosti v názoroch", ale predstavitelia zdôraznili dôležitosť "okamžitého a udržateľného prímeria" na východe Ukrajiny. Uviedla to agentúra Reuters.

Obama je za diplomaciu

Barack Obama počas prejavu k zostreleniu malajziského lietadla na Ukrajine.
Foto: TASR/AP
Obama s Putinom sa taktiež dohodli, že nechajú otvorené svoje komunikačné kanály. Išlo o ich prvý rozhovor od 17. júla, keď bolo nad východnou Ukrajinou zostrelené malajzijské dopravné lietadlo. Americkí predstavitelia sú presvedčení, že ho raketou zostrelili proruskí separatisti.

Obama v telefonáte zopakoval, že dáva prednosť diplomatickému riešeniu krízy na Ukrajine.

Americký prezident Joe Biden tiež dnes oznámil novú pomoc pre Ukrajinu vo výške osem miliónov dolárov (5,97 mil. eur) na zlepšenie jej pohraničnej bezpečnosti. Peniaze pôjdu na zaplatenie dopravných prostriedkov, malých člnov a lepšieho sledovacieho vybavenia. Pomoc však nezahŕňa zbrane, ako to požadovali niektorí republikáni v americkom Kongrese.

Biely dom uviedol, že Biden dnes telefonoval ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi, aby mu túto pomoc oznámil.