Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali Rusko, aby nepodnecovalo napätie na Ukrajine

John Kerry FOTO TASR/AP

Informoval o tom americký minister zahraničných vecí John Kerry po telefonickom rozhovore s ruským kolegom Sergejom Lavrovom.

Washington/Moskva 28. februára (TASR) - Spojené štáty dnes varovali Rusko, aby nerozdúchavalo situáciu na Ukrajine, a žiadali aj vysvetlenie správ, že sa tam nachádzajú ruské obrnené vozidlá a vojaci. Informoval o tom americký minister zahraničných vecí John Kerry po telefonickom rozhovore s ruským kolegom Sergejom Lavrovom.

Ozbrojení muži dnes prevzali kontrolu nad dvoma letiskami na ukrajinskom polostrove Krym, čo nové ukrajinské vedenie v Kyjeve označilo za inváziu a okupáciu ruskou armádou, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Nad Krymom, v ukrajinskom vzdušnom priestore, dnes lietalo vyše desať ruských vojenských helikoptér, oznámila ukrajinská pohraničná stráž. Tá zároveň obvinila ruských vojakov, že blokujú jedno z jej pohraničných stanovíšť v krymskom prístavnom meste Sevastopol, kde má základňu aj časť ruskej Čiernomorskej flotily.

Kerry dnes na spoločnej tlačovej konferencii s kolumbijským ministrom zahraničných vecí uviedol, že Lavrovovi položil v telefonáte aj otázku o obsadených letiskách a obrnených transportéroch na Ukrajine.

"Hoci nám (Rusi) povedali, že sa nezúčastňujú na žiadnom porušovaní nezávislosti Ukrajiny a nemajú to ani v úmysle, dal som jasne najavo, že v týchto chvíľach je možné si to nesprávne vysvetliť - vládne totiž také veľké napätie, že je dôležité, aby bol každý mimoriadne opatrný a nerozdúchaval situáciu ani nevysielal mylné signály," povedal Kerry.

"Otázkou je, či to, čo sa deje, je alebo nie je prekročením únosnej hranice. My sa chystáme posudzovať to veľmi opatrne," uviedol Kerry na tlačovej konferencii.

Lavrov sa takisto vyjadril k telefonátu s Kerrym. V Moskve informoval, že znovu vyzval na uplatňovanie mierovej dohody vyrokovanej Európskou úniou.

Lavrov počas telefonátu zdôraznil potrebu potlačiť "krajných radikálov" a brať do úvahy záujmy všetkých politických síl a všetkých ukrajinských regiónov, keď sa bude hľadať riešenie ukrajinskej krízy.

Od zosadenie prezidenta Viktora Janukovyča Rusko obviňuje nových ukrajinských lídrov, že porušujú mierovú dohodu podporovanú Západom a ignorujú záujmy Ukrajincov v prevažne rusky hovoriacej oblasti na východe i juhu Ukrajiny.

Intervencia na Ukrajine by bola vážnou chybou

Americký Biely dom vyzval dnes Rusko, aby rešpektovalo územnú celistvosť Ukrajiny, a varoval ho, že akákoľvek intervencia by bola vážnou chybou. Informoval o tom hovorca Bieleho domu Jay Carney, ktorého citovala agentúra Reuters.

Aj britský premiér David Cameron dnes ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedal, že Rusko musí rešpektovať územnú celistvosť Ukrajiny. Cameron telefonoval Putinovi po eskalácii napätia na Kryme, uviedol hovorca Downing Street.

"Zdôraznil mu, že všetky krajiny by mali rešpektovať územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny. Prezident Putin súhlasil a zdôraznil, že ruské vojenské cvičenia v oblasti boli naplávané pred súčasnou situáciu na Ukrajine," dodal. "Zhodli sa, že slobodné a čestné voľby, ktoré sa zaviazala usporiadať dočasná vláda, sú tou najlepšou cestou, ako zabezpečiť pre Ukrajinu pozitívnu budúcnosť."

Cameron a Putin sa zhodli aj v tom, že medzinárodné spoločenstvo musí zvážiť, ako pomôcť Ukrajine riešiť jej ekonomickú krízu, dodal hovorca britského premiéra. Putin v telefonátoch s lídrami Británie a Nemecka zdôraznil, že násilie na Ukrajine nesmie ďalej eskalovať, informoval Kremeľ.

Demonštranti sa zohrievajú pri ohni počas stráženia jednej z ulíc, ktorá vedie na Námestie nezávislosti v Kyjeve v pondelok 24. februára 2014.
FOTO TASR/AP
Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala ruského prezidenta na zdržanlivosť v súvislosti s Krymom, uviedol jej hovorca Steffen Seibert. Merkelová dnes telefonovala aj novému ukrajinskému premiérovi Arsenijovi Jaceňukovi, aby mu prisľúbila svoju podporu, napísala agentúra Reuters.

Británia dnes vyzvala svojich občanov, ktorí sú na Krymskom polostrove, aby ho opustili, a ostatným odporučila, aby tam necestovali. Britské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že odporučilo britským občanom, aby sa vyhli letisku v Simferopole, na ktorom hliadkujú ozbrojenci s útočnými puškami oblečení v neoznačených uniformách.

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek už vo štvrtok povedal, že on ani jeho kolegovia-diplomati nepocestujú počas návštevy Ukrajiny na Krym z bezpečnostných dôvodov.

Eskaláciou krízy na Ukrajine sa dnes bude na naliehavom zasadnutí za zatvorenými dverami zaoberať Bezpečnostná rada OSN na žiadosť novej ukrajinskej vlády, ktorá varovala, že situácia na Kryme ohrozuje územnú celistvosť krajiny.

Turčynov apeloval na Putina, aby zastavil "provokácie" na Kryme
Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov obvinil dnes podľa agentúry Reuters v Kyjeve Rusko z otvorenej agresie a konštatoval, že Moskva sleduje scenár podobný tomu, ktorý predchádzal v roku 2008 vojnovému konfliktu s Gruzínskom.

Úradujúci najvyšší ukrajinský predstaviteľ súčasne vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa pričinil o zastavenie "provokácií" na polostrove Krym. Podľa Turčynova boli práve do tohto regiónu vyslané ruské sily, ktoré tam pracujú na scenári, úplne analogickom s udalosťami predchádzajúcimi napokon faktickej anexii Abcházska a Južného Osetska.

Po Veľkej Británii varovali dnes pred cestami na polostrov Krym svojich občanov aj ďalšie európske krajiny, vrátane Nemecka a Talianska.