Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ruský policajt napadol diplomata USA, vraj bol agent CIA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že napadnutý Američan bol v skutočnosti agentom CIA a policajtovi sa odmietol preukázať.

Washington 9. júla (TASR) - Spojené štáty v júni vyhostili z krajiny dvoch nemenovaných ruských predstaviteľov v reakcii na útok ruského policajta na amerického diplomata v Moskve. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo zahraničných vecí.

Rusov vyhostili ešte 17. júna, uviedol na tlačovej konferencii hovorca ministerstva John Kirby. Podrobnosti o vyhostených neuviedol.

Poskytol však niekoľko informácií o incidente v Moskve. Amerického diplomata tam podľa hovorcu 6. júna napadol ruský policajt. Kirby zdôraznil, že útok pred americkým veľvyslanectvom bol "nevyprovokovaný a predstavoval ohrozenie bezpečnosti nášho zamestnanca".

Ruské ministerstvo zahraničných vecí však tvrdí, že napadnutý Američan bol v skutočnosti agentom CIA a policajtovi sa odmietol preukázať. Podľa Rusov si policajt iba plnil svoje povinnosti pri ochrane amerického veľvyslanectva.

Hovorca amerického ministerstva tieto vyhlásenia odmietol. "Ruské tvrdenie, že ten policajt chránil veľvyslanectvo pred neidentifikovanou osobou, je jednoducho nepravdivé," dodal Kirby.