Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Senát USA schválil obsiahly zákon o trestnom súdnictve

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

Zákon poskytuje väčšiu diskrétnosť sudcom pri vynášaní verdiktu nad niektorými páchateľmi drogovej činnosti a posilňuje úsilie o nápravu väzňov.

Washington 19. decembra (TASR) - Senát amerického Kongresu schválil v utorok obsiahly zákon o trestnom súdnictve podporovaný na ľavom aj pravom politickom spektre. Informovala o tom agentúra AP.

Zákon poskytuje väčšiu diskrétnosť sudcom pri vynášaní verdiktu nad niektorými páchateľmi drogovej činnosti a posilňuje úsilie o nápravu väzňov. Taktiež zmierňuje doživotný trest na 25 rokov väzenia pre určitých páchateľov drogovej činnosti, ktorí už boli trikrát odsúdení. Zmeny sa budú týkať iba federálnych väzňov.

Hlasovaním Senátu vyvrcholili roky vyjednávaní s cieľom reagovať na obavy, že vojna štátu s drogami značne zvyšuje počty väzňov bez toho, aby im pomáhala vrátiť sa do spoločnosti.

Senát schválil zákon pomerom hlasov 87-12. Očakáva sa, že tento týždeň ho prijme aj Snemovňa reprezentantov a pošlú ho na podpis prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Ten krátko po hlasovaní v Senáte uviedol, že zákon poskytne nádej a druhú šancu pre tých, čo si ju zaslúžia. Rovnako tak dôjde podľa neho k ušetreniu miliárd dolárov. "Amerika je najväčšia krajina na svete a mojou prácou je bojovať za všetkých občanov, dokonca aj za tých, čo robia chyby," napísal šéf Bieleho domu na Twitteri.