Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Baltimorských policajtov obžalovali ohľadom vraždy Afroameričana Graya

Na snímke šestica obžalovaných policajtov hore zľava Caesar R. Goodson Jr., Garrett E. Miller a Edward M. Nero, dole zľava William G. Porter, Brian W. Rice and Alicia D. Whiteová. Baltimore, 22. mája 2015. Foto: TASR/AP

Udalosti obnažili rasové napätie v USA a zlé vzťahy medzi tamojšou políciou a afroamerickou komunitou.

Washington 22. mája (TASR) - Veľká porota formálne obžalovala šesť policajtov z amerického mesta Baltimore z trestných činov viažucich sa k smrti Afroameričana Freddieho Graya, ktorý v apríli zomrel na následky zranení utŕžených pri zatýkaní a odvádzaní do väzby. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Šesticu policajtov, medzi ktorými je jedna žena, postavia pred súd 2. júla, oznámila baltimorská prokuratúra. Veľká porota dospela k tomuto kroku po preštudovaní si dôkazov, ktoré začiatkom mesiaca predložila prokurátorka Marilyn Mosbyová. Najvážnejšiemu obvineniu z vraždy druhého stupňa čelí policajt Caesar Goodson.

Prípad vyvolal nepokoje v meste, ako aj pobúrenie americkej verejnosti. Smrť 25-ročného Graya je poslednou zo série podobných incidentov, pri ktorých zomreli rukou belošských policajtov občania tmavej pleti. Udalosti obnažili rasové napätie v USA a zlé vzťahy medzi tamojšou políciou a afroamerickou komunitou.