Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pacientov na Floride usmrtil zrejme výpadok klimatizácie

Starší ľudia a ľudia so zdravotným postihnutím čakajú na autobusovú dopravu spolu s miestnymi obyvateľmi počas evakuácie pred hurikánom Irma v Savannah. Foto: TASR/ AP

K úmrtiam došlo v zariadení Rehabilitation Center at Hollywood Hills, ktoré sa venuje rehabilitácii pacientov prepustených z nemocníc.

Miami 13. septembra (TASR) - Šesť pacientov rehabilitačného centra v americkom štáte Florida zomrelo zrejme v dôsledku výpadku elektrického prúdu spôsobeného hurikánom Irma. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informovala agentúra AP.

Budova rehabilitačného centra v meste Hollywood na juhovýchode Floridy zostala bez prúdu po tom, čo tento štát v nedeľu zasiahol ničivý hurikán Irma. V zariadení - napriek teplotám prevyšujúcim 30 stupňov Celzia - odvtedy nefungovala klimatizácia. V prevádzke bol síce záložný generátor, ktorý však zaisťoval len prevádzku kuchyne.

K úmrtiam došlo v zariadení Rehabilitation Center at Hollywood Hills, ktoré sa venuje rehabilitácii pacientov prepustených z nemocníc. Traja pacienti zomreli priamo v centre a zvyšných troch vyhlásili za mŕtvych po prevoze do nemocnice.

Podľa starostky okresu Broward County Barbary Shariefovej úmrtia zrejme súvisia s výpadkom klimatizácie. Úrady následne pristúpili k uzavretiu a zapečateniu celého zariadenia, z ktorého evakuovali 115 pacientov.

Miestna polícia je zatiaľ ohľadne stanovenia príčiny smrti pacientov opatrná. Vo veci však začala vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu.

Na Floride sú po prechode hurikánu Irma stále milióny ľudí bez elektrickej energie. Situácia sa normalizuje len pomaly, školy a obchody sú zatvorené. Úrady varovali, že výpadky môžu potrvať aj niekoľko týždňov.