Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Snowden podľa ruského ministra ani neprekročil ruské hranice

Edward Snowden, ktorý pracoval ako technický pracovník v Národnej bezpečnostnej agentúry NSA v Hongkongu. Foto: TASR/AP

Snahu obviňovať ruskú stranu označil Lavrov za úplne neopodstatnenú.

Moskva 25. júna (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes označil požiadavky Spojených štátov na vydanie bývalého pracovníka CIA Edwarda Snowdena za "neopodstatnené a neakceptovateľné". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Podľa Lavrova nemá Rusko nič spoločné s úsilím Snowdena vyhnúť sa americkej justícii a "neprekročil ruské hranice". Lavrov vysvetlil, že Američan má vlastný plán cesty a ruské úrady o tom vedia len z médií.

Zdroj z moskovského medzinárodného letiska a médiá informovali, že Snowden priletel do Moskvy v nedeľu večer a mal nasledujúci deň odletieť do Havany, čo však neurobil. Sprevádzala ho zástupkyňa WikiLeaks Sarah Harrisonová - prileteli spolu. Tiež mala lístok na let do Havany, ale ani ona ho nepoužila.

Snahu obviňovať ruskú stranu označil Lavrov za úplne neopodstatnenú, uviedla agentúra Reuters. Čína dnes tiež odmietla obviňovanie Spojených štátov, že uľahčila Snowdenov odchod a tieto obvinenia označila tak isto za bezdôvodné a neakceptovateľné.

Podľa Bieleho domu bolo rozhodnutie o slobodnom odchode Snowdena z Hongkongu - osobitnej administratívnej oblasti Číny - premyslenou voľbou vlády "pustiť utečenca napriek platnému zatykaču" a toto rozhodnutie malo negatívny vplyv na americko-čínske vzťahy. Čína obvinenia odmietla.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing uviedla, že Spojené štáty nemajú nijaký dôvod spochybňovať, či vláda v Hongkongu postupuje pri riešení otázok v súlade so zákonom. Chua obhajovala rozhodnutie hongkongskej vlády s tým, že v Snowdenovom prípade sa postupovalo úplne podľa zákona. To je "bez diskusie" a všetky strany by to mali rešpektovať, dodala hovorkyňa.

Snowden skomplikoval Obamovu zahraničnú politiku
Unikanie bývalého pracovníka CIA Edwarda Snowdena pred americkou justíciou prinieslo prezidentovi Barackovi Obamovi nečakané prekážky v jeho úsilí o posilnenie vzťahov s Čínou a zlepšenie vzťahov s Ruskom. Napísala o tom dnes agentúra AP.

Vzťahy s Čínou a Ruskom patrili tento mesiac k prioritám Obamovej zahraničnej agendy, pričom sa v týchto neľahkých partnerstvách zdôrazňovali spoločné záujmy.

Obama sa len minulý týždeň stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na okraji summitu G8 v Severnom Írsku a mal nezvyčajné dvojdňové stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Kalifornii.

Odkedy sa Snowden začiatkom tohto mesiaca vynoril v Hongkongu, šéf Bieleho domu netelefonoval s čínskym prezidentom, ani po jeho príchode do Ruska nemal telefonáty s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Snowdenove letecké putovanie po zemeguli zrejme uviazlo v Moskve, pričom USA zvýšili tlak na jeho vydanie. Vyzerá to tak, že spolupracovník Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), zodpovedný za únik informácií, je na ceste do Ekvádoru, kde chce získať azyl.

Ekvádorský minister zahraničných vecí Ricardo Patiňo sa v pondelok pri návšteve Vietnamu pochvalne vyjadril o Snowdenovi ako o mužovi, ktorý "sa snažil vniesť jasno a transparentnosť" do faktov, čo majú vplyv na základné slobody každého človeka.

Rozhodnutie o tom, či Snowdenovi udeliť azyl, je podľa Patiňových slov výberom medzi tým, či "podrazia" obyvateľov celého sveta, alebo "isté silné elity v konkrétnej krajine". Išlo o doteraz najširšie vyhlásenie ekvádorského predstaviteľa o prípade Snowden.

Avšak to, čo malo byť ako priamočiara cesta do juhoamerickej krajiny, sa v pondelok pre Američana skončilo neistotou. Snowden nepoužil svoju rezerváciu na let ruským lietadlom na Kubu. To mal byť prvý krok na ceste do Ekvádoru. Jeho spojenci nepovedali, kde sa nachádza, alebo čo sa zmenilo. Patiňo dnes uviedol, že mu nie je známe, kde Snowden presne je.

Biely dom požiadal Ekvádor a iné krajiny, aby Snowdenovi odmietli udeliť azyl. Tiež ostro kritizoval Čínu, že Američanovi dovolili opustiť Hongkong. USA vyzvali Rusko, aby "urobilo správnu vec" a vydalo Snowdena, ktorý má v Spojených štátoch čeliť obvineniam zo špionáže.