Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

FOTO: Stovky ľudí v USA si pripomenuli pamiatku zastrelených novinárov

Na pietnej akcii v centre metropoly amerického štátu Maryland, ktorá sa začala prečítaním mien zabitých, sa podľa agentúry Reuters zišlo vyše 300 ľudí. Foto: TASR/AP

Ide o jeden z najsmrtiacejších útokov na novinárov v dejinách Spojených štátov.

Annapolis 30. júna (TASR) - Stovky ľudí sa v piatok večer zhromaždili na sviečkovom pochode v americkom meste Annapolis, aby si pripomenuli pamiatku piatich obetí štvrtkovej streľby v redakcii lokálneho denníka.

Na pietnej akcii v centre metropoly amerického štátu Maryland, ktorá sa začala prečítaním mien zabitých, sa podľa agentúry Reuters zišlo vyše 300 ľudí. Niektorí z nich niesli plagáty s hashtagom #AnnapolisStrong (Annapolis /je/ silný).

Účastníci prešli aj okolo rozsvietenej budovy štátneho Kapitolu (sídla miestneho Kongresu a guvernéra), kde boli vlajky spustené na počesť obetí na pol žrde.

Páchateľ, 38-ročný Jarrod W. Ramos, vtrhol vo štvrtok do redakcie denníka Capital Gazette s opakovacou brokovnicou a usmrtil štyroch novinárov i jednu administratívnu pracovníčku. Na snímke sviečky s podobizňou novinárov.
Foto: TASR/AP

Páchateľ, 38-ročný Jarrod W. Ramos, vtrhol vo štvrtok do redakcie denníka Capital Gazette s opakovacou brokovnicou a usmrtil štyroch novinárov i jednu administratívnu pracovníčku. V piatok ho obvinili z päťnásobnej úkladnej vraždy a súd nariadil jeho ponechanie vo väzbe. Podľa vyšetrovateľov páchateľ voči denníku prechovával dlhodobú nevraživosť, na útok sa vopred pripravoval a mal v úmysle zabiť čo najviac ľudí.

Podľa agentúry AP ide o jeden z najsmrtiacejších útokov na novinárov v dejinách Spojených štátov.

Po útoku v Annapolise vyjadril Trump podporu novinárom

Americký prezident Donald Trump vyjadril v piatok podporu novinárom po tom, ako útočník v predošlý deň zastrelil päť ľudí v redakcii lokálneho denníka v hlavnom meste štátu Maryland.

Podľa Trumpovho vyhlásenia z Bieleho domu, ktoré priniesla agentúra AP, by "novinári, tak ako všetci Američania, nemali mať strach z toho, že budú násilne napadnutí pri výkone svojej práce". Prezident sa po útoku v redakcii denníka Capital Gazette v Annapolise taktiež vyjadril, že myslí na preživších a pozostalých po obetiach tohto "hrôzostrašného" vraždenia.

Ako poznamenala AP, Trump bežne označuje novinárov, ktorí sa venujú jeho osobe, za tvorcov "falošných správ", ale aj za "zlodejov" či "nepriateľov ľudu".