Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Vrahom 50 ľudí v Las Vegas bol 64-ročný miestny obyvateľ

Polícia uzavrela časť Las Vegas v blízkosti streľby v rezorte Mandalay Bay. Foto: TASR/AP

Paddock, ktorého polícia zastrelila v hotelovej izbe, bol podľa šerifa Lombarda miestnym obyvateľom a s najväčšou pravdepodobnosťou konal sám.

Las Vegas 2. októbra (TASR) - Muža, ktorý v noci nadnes zastrelil v americkom meste Las Vegas najmenej 50 ľudí a ďalších minimálne 200 osôb zranil, polícia identifikovala ako 64-ročného belocha Stephena Paddocka. Informovala o tom agentúra DPA.

Lasvegaský šerif Joe Lombardo predtým uviedol, že Paddock, ktorý sa nachádzal na 32. poschodí hotela Mandalay Bay, spustil v nedeľu o 22.08 h miestneho času (dnes 09.08 SELČ) paľbu z automatickej zbrane na ľudí sledujúcich vystúpenie folkového speváka Jasona Aldeana. To sa konalo pod holým nebom neďaleko hotela. Očití svedkovia uviedli, že streľba trvala približne minútu.




Paddock, ktorého polícia zastrelila v hotelovej izbe, bol podľa šerifa Lombarda miestnym obyvateľom a s najväčšou pravdepodobnosťou konal sám. Strelca sprevádzala žena, ktorú polícia identifikovala ako Marilou Danleyovú. Tú bezpečnostné sily medzičasom našli.

Úrady "sú si isté, avšak nie na sto percent", že ženu, ktorá bola v súvislosti s masakrom identifikovaná ako záujmová osoba, sa podarilo nájsť, povedal Lombardo.




Na najmenej 50 mŕtvych a vyše 200 zranených stúpol počet obetí streľby, ku ktorej došlo v noci nadnes v meste Las Vegas v americkom štáte Nevada. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie miestnej polície.



Po streľbe na koncerte v americkom Las Vegas previezli do nemocníc najmenej 406 zranených. Informovali o tom dnes agentúry DPA a AP s odvolaním sa na americkú políciu.

Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť zverejnilo oznámenie, podľa ktorého nejestvuje žiadna preukázateľná hrozba pre iné verejné podujatia.

Výberová chronológia ozbrojených incidentov v Spojených štátoch od roku 2012


TASR prináša výberovú chronológiu ozbrojených incidentov v Spojených štátoch od roku 2012.

20. júla 2012 - Streľba v kine v Denveri v štáte Colorado počas premiéry filmu o Batmanovi si vyžiadala 12 mŕtvych a 70 zranených. Vtedy 24-ročný James Holmes spustil paľbu na ľudí prítomných v kinosále. Zároveň hodil medzi ľudí dymovnicu alebo granát so slzotvorným plynom. Holmes si odpykáva 12-násobné doživotie.

14. decembra 2012 - Masakra na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut, ktorú má na svedomí 20-ročný Adam Lanza, si vyžiadala 27 obetí na životoch. Medzi obeťami bolo 20 detí vo veku šesť až sedem rokov. Každé z tiel malo od troch do 11 strelných rán. Lanza pred útokom zastrelil i svoju matku. Útočník po čine spáchal samovraždu.

17. júna 2015 - Deväť ľudí prišlo o život pri streľbe v meste Charleston v štáte Južná Karolína, kde belošský rasistický útočník spustil paľbu v afroamerickom kostole metodistickej episkopálnej cirkvi. V kostole sa v čase útoku konalo modlitebné zhromaždenie. Útok spáchal vtedy 22-ročný Dylan Roof, ktorého odsúdili na trest smrti.

12. júna 2016 - Dovtedy najrozsiahlejší incident spáchal 29-ročný Omar Mateen, ktorý v gejskom nočnom klube Pulse v meste Orlando na  Floride zabil 49 ľudí a ďalších 53 zranil. Útočník sa narodil v New Yorku, jeho rodičia však pochádzali z Afganistanu. Ozbrojenec bol podľa svojej bývalej manželky "duševne labilný". Útočníka zastrelili špeciálne jednotky.

2. decembra 2015 - Pri streľbe v zariadení sociálnych služieb pre ľudí s vývojovými poruchami v kalifornskom meste San Bernardino zahynulo 14 osôb a 22 utrpelo zranenia. Útok spáchal americký manželský pár pakistanského pôvodu Rizwan Farook a Tashfeen Maliková. Oboch atentátnikov polícia zastrelila.


Partnerka strelca je Austrálčanka


Žena, ktorú americká polícia zatkla v súvislosti s víkendovou streľbou v Las Vegas, je Austrálčanka. Oznámili to dnes austrálske médiá, ktoré cituje agentúra DPA.

Predpokladá sa, že je držiteľkou austrálskeho pasu a partnerkou 64-ročného Stephena Paddocka, ktorého polícia identifikovala ako strelca, uviedli noviny The Australian a The Courier-Mail.

Šesťdesiatdvaročná Marilou Danleyová bola obyvateľkou mesta Gold Coast v austrálskom štáte Queensland, do USA sa presťahovala približne pred 20 rokmi. Jedna z jej sestier stále žije v Austrálii, k vzniknutej situácii sa však bezprostredne odmietla vyjadriť. O vyjadrenie bola požiadaná i austrálska vláda.

Paddock, ktorý sa nachádzal na 32. poschodí hotela Mandalay Bay, spustil v nedeľu o 22.08 h miestneho času (dnes 09.08 SELČ) paľbu z automatickej zbrane na ľudí sledujúcich vystúpenie folkového speváka Jasona Aldeana. To sa konalo pod holým nebom neďaleko hotela. Očití svedkovia uviedli, že streľba trvala približne minútu.

Masaker si vyžiadal najmenej 50 mŕtvych a 406 zranených. Paddock, ktorého polícia zastrelila v hotelovej izbe, bol podľa lasvegaského šerifa Joea Lombarda obyvateľom nevadského mesta Mesquite, ležiaceho približne 140 kilometrov severovýchodne od Las Vegas, a s najväčšou pravdepodobnosťou konal sám. Strelca mala sprevádzať iba Danleyová.

Do jeho hotelovej izby vtrhlo za použitia trhaviny špeciálne komando, páchateľ sa však ešte predtým sám zastrelil. V miestnosti sa nachádzalo desať strelných zbraní, uviedol Lombardo. Na koncerte bolo vyše 22.000 ľudí.

Americký prezident Donald Trump reagoval na incident odkazom na sociálnej sieti Twitter. "Vyjadrujem najhlbšiu sústrasť rodinám tejto hroznej streľby v Las Vagas. Nech vám Boh žehná," napísal.

Kiska je streľbou na koncerte v Las Vegas pobúrený


Prezident Andrej Kiska je pobúrený streľbou na koncerte v americkom Las Vegas, kde sa zabávalo viac ako 22.000 ľudí. "Som pobúrený. Toľko nevinných ľudí zomrelo, toľké rodiny trúchlia," uviedol prezident. Úprimnú sústrasť vyjadril aj na Twitteri. TASR o tom informovala Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia Kancelária prezidenta SR.