Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

USA sú znepokojené rozhodnutím Ruska uznávať doklady vydané v Donbase

Dôstojník z dobrovoľníckeho práporu "Donbas" drží bojovú zástavu. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina je podľa amerického veľvyslanectva v Kyjeve "alarmujúce a je v rozpore s cieľmi stanovenými minskou dohodou".

Moskva 19. februára (TASR) - Spojené štáty vyjadrili dnes svoje znepokojenie nad rozhodnutím Ruska uznávať doklady vydané na východe Ukrajiny na území separatistickej Doneckej a Luhanskej oblasti.

Toto rozhodnutie je "alarmujúce a je v rozpore s cieľmi stanovenými minskou dohodou", uvádza sa v stanovisku zverejnenom na Twitteri americkým veľvyslanectvom v Kyjeve.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v sobotu dekrét, podľa ktorého sa budú v Ruskej federácii uznávať rôzne formy dokladov a evidenčné čísla vozidiel vydané ukrajinským občanom a osobám bez štátnej príslušnosti, trvale žijúcim v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Cieľom druhej minskej dohody z februára 2015, ktorej signatármi sú Francúzsko, Nemecko, Rusko a Ukrajina, bolo ukončiť konflikt na východe Ukrajiny medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vládnymi silami, ktorý si od apríla 2014 vyžiadal viac ako 9800 obetí.