Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

USA sú znepokojené zadržiavaním disidentov na Kube

Foto: TASR/AP

Ku krátkodobému zadržiavaniu odporcov komunistického režimu na Kube dochádza pomerne často, pričom úrady zvyčajne zadržiavajú disidentov na niekoľko hodín alebo nanajvýš dní.

Washington 7. júla (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí dnes potvrdilo, že na Kube zadržali v nedeľu 100 pokojných aktivistov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí John Kirby uviedol, že ide o znepokojujúcu udalosť, ktorá však chystané obnovenie diplomatických vzťahov medzi Washingtonom a Havanou neovplyvní.

"V skutočnosti to len posilňuje potrebu obnoviť diplomatické vzťahy, lebo sme presvedčení, že otvorenie nášho veľvyslanectva prostredníctvom otvorenia oficiálnych komunikačných kanálov prispeje k realizácii našich plánov v oblasti ľudských práv," povedal Kirby.

Ku krátkodobému zadržiavaniu odporcov komunistického režimu na Kube dochádza pomerne často, pričom úrady zvyčajne zadržiavajú disidentov na niekoľko hodín alebo nanajvýš dní najmä preto, aby ich odradili od ďalších protestov.

Kubánska komisia pre ľudské práva a národné zmierenie (CCDHRN), zastrešujúca miestne mimovládne a opozičné organizácie, vo svojej správe uvádza, že v júni došlo ku krátkodobému zadržaniu 563 osôb, pričom v priemere zadržia na Kube každý mesiac 470 disidentov.

Diplomatické vzťahy medzi Spojenými štátmi a Kubou boli zmrazené od roku 1961. Obnovu vzťahov Spojených štátov a Kuby po takmer 35 rokoch vzájomnej ignorácie ohlásili 17. decembra 2014 prezidenti oboch krajín Barack Obama a Raúl Castro.