Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Reakcie sveta na kurdské referendum

Na archívnej snímke Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Organizácia Spojených národov varovala v pondelok pred potenciálne destabilizujúcimi účinkami referenda o nezávislosti.

Arbíl 26. septembra (TASR) - Spojené štáty sú "hlboko sklamané", že v irackom Kurdistane sa konalo v pondelok referendum o nezávislosti, ktoré označili ako "jednostranné".

Hovorkyňa rezortu americkej diplomacie Heather Nauert uviedla, že tento krok "zvýši nestabilitu a strádanie" pre kurdský región a jeho obyvateľov. Takisto skomplikuje schopnosť regionálnej kurdskej vlády spolupracovať s irackou centrálnou vládou a susednými krajinami.

Nauertová však zdôraznila, že USA nezmenia pre toto referendum svoje "historické vzťahy" s irackými Kurdmi.

Dodala, že USA nesúhlasia s krokmi žiadnej strany zameranými na zmenu hraníc v Iraku. Podľa nej skupina Islamský štát a iní extrémisti dúfajú vo "využitie nestability a nezhody".

Aj Organizácia Spojených národov varovala v pondelok pred "potenciálne destabilizujúcimi" účinkami referenda o nezávislosti. Podľa OSN "by sa mali všetky otvorené záležitosti medzi federálnou vládou a regionálnou vládou Kurdistanu riešiť prostredníctvom štruktúrovaného dialógu a konštruktívnym kompromisom".

Generálny tajomník OSN António Gutteres vyjadril ľútosť, že irackí Kurdi pristúpili k referendu. Podľa hovorcu OSN Stephana Dujarrica Gutteres zaznamenal, že referendum bolo "vyhlásené jednostranne vrátane sporných oblastí" a nesúhlasili s ním iracké úrady a medzinárodné spoločenstvo. Gutteresovi je ľúto, že sa nevyužili príležitosti na rokovania.
Generálny tajomníka OSN António Guterres.
Foto: TASR/AP

Viac ako 90 percent hlasujúcich v referende v irackom Kurdistane podporilo nezávislosť pre tento autonómny región. Vyplýva to z prvých výsledkov, ktoré v pondelok neskoro večer zverejnila volebná komisia v Arbíle.

Účasť hlasujúcich v referende bola viac ako 72 percent, dodala komisia. Konečné výsledky sa očakávajú do troch dní.

Výsledok referenda nie je právne záväzný. Prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání povedal, že úspešné hlasovanie v referende nepovedie k automatickému vyhláseniu nezávislosti, ale iba k ďalším rokovaniam s Bagdadom.

Proti referendu sa vyslovili okrem USA, OSN a Iraku aj Turecko a Irán. Podľa nich to môže destabilizovať región a odvrátiť pozornosť od bojov s teroristickou organizáciou Islamský štát.

Iracké ministerstvo obrany po zatvorení hlasovacích miestností v pondelok vyhlásilo, že spúšťa spoločné vojenské cvičenia "veľkého rozsahu" s Tureckom pozdĺž spoločných hraníc. Ústredná iracká vláda aj Turecko predtým pohrozili vojenskou intervenciou v reakcii na referendum, ktoré považujú za neprijateľné.