Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalý šéf Trumpovej predvolebnej kampane Manafort pôjde za mreže

Paul Manafort, bývalý šéf predvolebnej kampane Donalda Trumpa. Foto: TASR/AP

Spolu s ním obvinila prokuratúra aj jeho dlhoročného spolupracovníka Konstantina Kilimnika.

Washington 15. júna (TASR) - Bývalého šéfa predvolebnej kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa, Paula Manaforta, poslal súd v piatok do väzby.

Manafortovi nariadili väzbu po tom, čo mu federálna sudkyňa Amy Bermanová Jacksonová zrušila domáce väzenie. Ako dôvod uviedla, že prokuratúra vzniesla proti Manafortovi nové obvinenia z bránenia výkonu spravodlivosti. Pokúšal sa totiž ovplyvňovať svedkov. Spolu s Manafortom obvinila prokuratúra aj jeho dlhoročného spolupracovníka Konstantina Kilimnika.

Manafort je prvý predstaviteľ Trumpovej predvolebnej kampane, ktorý ide za mreže v rámci vyšetrovania osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera. Manafortovi advokáti tvrdia, že ich klient sa nedopustil ničoho zlého, a obvinili prokuratúru, že z "neškodných" kontaktov so svedkami stvorili "zlovestný komplot".

Manafort zostane vo väzbe, kde bude čakať na dva súdne procesy, ktoré sa majú začať v nasledujúcich niekoľkých mesiacoch. Manafort čelí niekoľkým obvineniam z ťažkých zločinov, súvisiacich s jeho politickou prácou na Ukrajine a s presúvaním peňazí cez účty v daňových rajoch, pripomenula v piatok tlačová agentúra AP.

Manafort a jeho spolupracovník Kilimnik mali podľa nových obvinení brániť výkonu spravodlivosti tým, že kontaktovali a snažili sa ovplyvniť dvoch svedkov z lobistickej skupiny, s ktorými Manafort spolupracoval, keď na Ukrajine robil prácu pre bývalého prorusky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyča.

K skontaktovaniu týchto osôb prostredníctvom telefónu a aplikácií na zasielanie šifrovaných správ malo dôjsť z Manafortovej strany vo februári v čase, keď už bol v domácom väzení. Kilimnik mal svedkov kontaktovať v apríli.

Exmanažér Trumpovej kampane Manafort čelí už desiatkam obvinení vrátane prania špinavých peňazí a bankového a daňového podvodu v súvislosti s prácou, ktorú robil pre Janukovyča predtým, než bol vo februári 2014 vtedajší ukrajinský prezident zosadený. Všetky uvedené obvinenia Manafort popiera.

Manafort sa v júni 2016 zúčastnil aj na stretnutí Trumpovho syna Donalda Trumpa mladšieho a jeho zaťa Jareda Kushnera s ruskou právničkou, ktorého zjavným cieľom bolo získať škodlivé informácie o prezidentskej kandidátke demokratov Hillary Clintonovej.

Trump takisto odmieta tvrdenia o podiele Ruska na jeho zvolení a Muellerovo vyšetrovanie nazýva "honom na čarodejnice".