Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sudca odmietol žiadosť vlády,aby spresnil rozhodnutie o dekréte Trumpa

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Sudca federálneho okresného súdu v Honolulu, Derrick Watson, vyjadril presvedčenie, že na predbežnom opatrení, ktorým zablokoval Trumpov cestovný zákaz, nie je nič nejasné.

Honolulu 20. marca (TASR) - Americký federálny sudca pre štát Havaj odmietol v nedeľu vyhovieť žiadosti vlády prezidenta Donalda Trumpa, aby spresnil svoje rozhodnutie spred niekoľkých dní, keď pozastavil platnosť prezidentského dekrétu zakazujúceho vstup do Spojených štátov občanom určitých, prevažne moslimských krajín.

Sudca federálneho okresného súdu v Honolulu, Derrick Watson, vyjadril presvedčenie, že na predbežnom opatrení, ktorým zablokoval Trumpov cestovný zákaz, nie je nič nejasné. Odkázal tiež na predošlú argumentáciu vládnych predstaviteľov.

Watson vydal príslušné predbežné opatrenie minulú stredu, iba jeden deň pred tým, ako mal Trumpov dekrét vstúpiť do platnosti. Sudca tak urobil na základe žaloby štátu Havaj, pričom poukázal na "významné a nesporné dôkazy" o náboženskom pozadí tohto cestovného zákazu. Prvý dodatok k americkej ústave zakazuje diskrimináciu na základe náboženstva.

Trumpovo výkonné nariadenie zo 6. marca bolo už jeho druhým pokusom o zastavenie migrácie z určitých, prevažne moslimských krajín, pretože prvý takýto výnos z 27. januára takisto zablokovali súdy. Okrem dočasného zákazu vydávať americké víza občanom Sýrie, Iránu, Líbye, Somálska, Sudánu a Jemenu bolo súčasťou nariadenia i pozastavenie prijímania utečencov.

Dva dni po zablokovaní dekrétu požiadalo ministerstvo spravodlivosti USA sudcu Watsona, aby ozrejmil, že jeho rozhodnutie sa vzťahuje iba na cestovný zákaz pre občanov uvedených krajín, nie však na celkové pozastavenie prijímania utečencov. Samotný Trump medzitým odsúdil toto rozhodnutie ako príklad "bezprecedentného prekročenia právomocí súdov" a naznačil, že sa proti nemu odvolá.

Najnovší Trumpov cestovný zákaz napadli okrem Havaja i ďalšie americké štáty a podobnými žalobami sa zaoberajú federálne súdy vo Washingtone či Marylande.