Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Sudca vo Virgínii odmietol zablokovať cestovný zákaz Trumpovej vlády

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Federálny sudca dnes rozhodol proti moslimskej organizácii na ochranu občianskych práv, ktorá sa pokúšala na súde zablokovať cestovný zákaz.

Alexandria 24. marca (TASR) - Federálny sudca v americkom štáte Virgínia dnes rozhodol proti moslimskej organizácii na ochranu občianskych práv, ktorá sa pokúšala na súde zablokovať cestovný zákaz administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa. Verdikt je veľkým víťazstvom Trumpovej administratívy, lebo potvrdzuje právomoc prezidenta vydať takýto dekrét.

Rozhodnutie sudcu Anthonyho Trengu vo Virgínii je v rozpore s verdiktmi federálnych sudcov v amerických štátoch Havaj a Maryland. Tí totiž vydali rozhodnutia, ktoré zabraňujú tomu, aby väčšia časť Trumpovho dekrétu vstúpila do platnosti.

Trenga na pojednávaní tento týždeň vyjadril pochybnosti o tom, či je vôbec nutné vydať súdne rozhodnutie, o ktoré žiadala organizácia na ochranu občianskych práv - vzhľadom na skutočnosť, že už platia verdikty sudcov z Havaja a Marylandu.

Rozhodnutie Trengu na 32 stranách však ide ďalej než len k technickej stránke veci - potvrdzuje, že Trump má právomoc vydať cestovné nariadenie, ktoré dočasne zakáže prisťahovalectvo zo šiestich prevažne moslimských krajín a pozastaví americký utečenecký program.

Podľa Trengu sa terajší cestovný zákaz podstatne odlišuje od prvého Trumpovho dekrétu, keďže už neobsahuje výnimku v prospech kresťanov a ďalších náboženských menšín z prevažne moslimských krajín. Aktuálny dekrét je navyše doplnený o zdôvodnenie Trumpovej administratívy a nežiada zrušenie existujúcich víz, čo obsahoval pôvodný dokument z januára.

Americké ministerstvo spravodlivosti vydalo vyhlásenie, v ktorom ocenilo dnešný verdikt sudcu vo Virgínii.