Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

MOSKVA: Plán USA zostať v Sýrii po porážke teroristov je chrapúnstvo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vyhlásil predseda branno-bezpečnostného výboru ruskej Štátnej dumy Vladimir Šamanov.

Moskva 23. novembra (TASR) - Za "chrapúnstvo" označil vo štvrtok predseda branno-bezpečnostného výboru ruskej Štátnej dumy Vladimir Šamanov plán Spojených štátov nechať svojich vojakov v Sýrii aj po porážke teroristov.

"Je to vrcholné chrapúnstvo, sú to samozvanci v cudzom byte," povedal Šamanov novinárom.

"Práve ich, tretiu silu, som mal na mysli, keď som raz hovoril, že ďalší proces povojnového urovnania bude závisieť od vonkajších faktorov. Hlavným z nich sú Američania s ich nepredvídateľným správaním," dodal Šamanov, ktorého citovala agentúra TASS.

Šamanov takto reagoval na článok denníka Washington Post. V článku zverejnenom na internetovej stránke denníka sa uvádza, že sily lojálne sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a jeho ruskí a iránski spojenci čistia od teroristickej organizácie Islamský štát (IS) posledné mestá v krajine. Porážka IS je tak bezprostredná. Tým sa zároveň blíži ku koncu aj ospravedlňovanie americkej vojenskej prítomnosti v krajine.

Avšak, ako píše Washington Post, náhle stiahnutie USA zo Sýrie by viedlo k tomu, že Asad úplne ovládne krajinu a bude mať zaručené politické prežitie - výsledkom by bolo to, že zvíťazil Irán. Aby sa tak nestalo, americkí predstavitelia tvrdia, že plánujú udržiavať prítomnosť amerických vojakov na severe Sýrie, kde USA vycvičili a pomáhali Sýrskym demokratickým silám (SDF) pod vedením Kurdov v boji proti IS a kde chcú vytvoriť novú miestnu vládu, a to bez ohľadu na tú Asadovu, uvádza denník.