Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

USA ako vodca sveta majú povinnosť konať, vyhlásil Obama o Sýrii

Barack Obama Foto: TASR/AP

Obama vyhlásil, že zvažuje "obmedzenú a úzku" akciu proti Sýrii.

Washington 30. augusta (TASR) - Prezident Barack Obama dnes vyhlásil, že zvažuje "obmedzenú a úzku" akciu proti Sýrii. Jeho administratíva zároveň otvorene obvinila vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada z útoku chemickými zbraňami, pri ktorom zahynulo na okraji Damasku najmenej 1429 ľudí vrátane 426 detí - oveľa viac, než sa doteraz odhadovalo.

"Neuvažujeme o pozemnom zásahu," povedal novinárom pred Bielym domom Obama, ktorý sa snažil upokojiť verejnosť, unavenú desaťročím vojen v Iraku a Afganistane. Citovali ho tlačové agentúry AP a Reuters.

Prezident dodal, že chápe, že svet a Spojené štáty už cítia vyčerpanosť z vojen, pritom čelia prípadnému vojenskému zásahu proti Sýrii.

Obama však zdôraznil, že Spojené štáty majú "ako vodca sveta" povinnosť brať na zodpovednosť krajiny, ak porušujú medzinárodné normy.

Obama uviedol, že silne uprednostňuje mnohostrannú akciu, ale nechce svet paralyzovať.

OSN nie je schopná pohnúť sa dopredu

Ohľadne OSN Obama vyhlásil: "Bezpečnostná rada nie je schopná pohnúť sa dopredu."

Napriek hlasovaniu britského parlamentu proti vojenskému zásahu v Sýrii Obama naznačil, že Francúzsko stojí pri ňom.

Americké vojnové lode sú už na mieste, aby zasadili úder a potrestali Asadov režim za chemický útok.

Obamove vyjadrenia v Bielom dome pred novinármi prišli v čase, keď jeho administratíva zverejnila verziu tajnej správy amerických spravodajských služieb, podľa ktorej je sýrsky režim zodpovedný za masívny útok chemickými zbraňami pri Damasku z 21. augusta.

Dnes zároveň tím odborníkov OSN ukončil štvrtý deň vyšetrovania, ktorého cieľom bolo zistiť, čo sa stalo pri minulotýždňovom útoku. Medzinárodný tím odcestuje zo Sýrie v sobotu a pôjde do laboratórií v Európe so vzorkami, ktoré nazhromaždil.

Obama zrejme napodobní Regana

Americký prezident Barack Obama bude pravdepodobne prvým americkým vodcom za posledné tri desaťročia, ktorý zaútočí na cudziu krajinu bez širokej medzinárodnej podpory, alebo ak to nebolo v záujme priamej obrany Američanov. Napísala to dnes tlačová agentúra AP.

Naposledy tak urobil Ronald Reagan, keď v roku 1983 nariadil inváziu na karibský ostrov Grenada. Pre Baracka Obamu je to politický obrat, pretože do prezidentského úradu bol zvolený aj na základe sľubov o obmedzení amerických vojenských intervencií.

Obama však varoval sýrskeho prezidenta Bašára Asada, že použitie chemických zbraní v občianskej vojne bude hranicou, ktorej prekročenie vyprovokuje silnú odpoveď USA.

Dosiaľ iba Francúzsko verejne oznámilo, že by sa k americkému útoku na Sýriu pripojilo.

Chemický útok si vyžiadal vyše 1400 obetí, spáchal ho sýrsky režim

Americký minister zahraničných vecí John Kerry odtajňuje závery správy amerických spravodajských služieb.
Foto: TASR/AP
Pri útoku chemickými zbraňami pri sýrskej metropole Damask z minulého týždňa zahynulo 1429 sýrskych civilistov vrátane 426 detí, pričom páchateľom bol sýrsky režim. Vyplýva to zo správy amerických spravodajských služieb, ktorú dnes odtajnila vláda USA.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry zdôraznil, že podľa správy útok s "veľkou istotou" spáchal režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Získané spravodajské informácie ukazujú, že chemický útok starostlivo pripravoval a použil pri ňom nekonkretizovaný nervový plyn. Informácie priniesli tlačové agentúry Reuters a AP.

Kerry vyhlásil, že takýto "zločin proti ľudskosti" nemôže ostať nepotrestaný. Asada označil za "zločina a vraha". Spojené štáty nie sú podľa neho osamotené v odhodlaní konať, avšak nič, čo podniknú v otázke Sýrie, nebude pripomínať zásahy v Iraku, Afganistane ani v Líbyi. Dodal, že iné krajiny, ktoré by mohli použiť zbrane hromadného ničenia, sledujú, či Sýria unikne bez trestu.

Kerry vyhlásil, že inšpektori OSN nemôžu Spojeným štátom o útoku z 21. augusta povedať nič, čo už nevedia. Podľa spravodajských služieb USA vyslali sýrske vládne jednotky na miesto útoku tri dni vopred a dostali pokyn, aby mali nasadené plynové masky. Rakety s nervovým plynom pritom na zasiahnutú oblasť v deň útoku vystrelili výlučne z miest kontrolovaným vládou. Podľa správy tiež USA zachytili komunikáciu popredného sýrskeho činiteľa oboznámeného z ofenzívou, ktorý potvrdil použitie chemických zbraní.

Na snímke mŕtve telá sýrskych detí v Arbeene, v predmestí sýrskeho Damasku 21. augusta 2013. Sýria odmietla tvrdenia, že pri útoku na východné časti Damasku boli použité chemické zbrane.
Foto: TASR/AP
Správa označuje možnosť, že útok vykonali sýrske opozičné skupiny, za "veľmi nepravdepodobnú". Konštatuje tiež, že hodnotenie "veľká istota", týkajúce sa zodpovednosti sýrskej vlády, je zo strany spravodajských služieb USA najjasnejšie s výnimkou priameno potvrdenia. Ďalšie spravodajské informácie sú naďalej utajené, USA ich však poskytujú spojencom a Kongresu.

NATO ani Kanada nemajú plán útoku na Sýriu

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes po prvý raz povedal, že Severoatlantická aliancia nemá plán na vojenský zásah v Sýrii.

Plán na útok nemá podobne ani Kanada, ktorá je presvedčená, že sýrsky prezident Bašár Asad je zodpovedný za chemické útoky v Damasku z 21. augusta. Oznámil to dnes hovorca kanadského premiéra Stephena Harpera, napísala agentúra Reuters.

Šéf NATO Rasmussen v reakcii na otázku o použití chemických zbraní v Damasku povedal, že "si vyžaduje cynizmus za hranicou rozumného veriť, že opozícia je za chemickým útokom v oblasti, ktorú už mala z väčšej časti pod kontrolou".

V stredu Rasmussen povedal, že použitie chemických zbraní je neprijateľné a nemôže ostať bez odpovede. Podľa jeho slov musí byť voči páchateľom tohto činu vyvodená zodpovednosť.

Dnes však priznal, že NATO nemá žiadny plán na intervenciu v Sýrii, ktorá by si vyžadovala súhlas všetkých 28 členov, doplnila agentúra AP.

Ruské lode sú schopné evakuovať Rusov zo Sýrie

Ruské námorné sily v Stredozemnom mori sú schopné evakuovať ruských občanov zo Sýrie, ak taký rozkaz dostanú. Informovala o tom dnes agentúra Sinchua.

"Skupina ruských vojnových lodí pozostávajúca z plavidiel niekoľkých flotíl je schopná realizovať takúto úlohu rýchlo, ak príde rozkaz na vykonanie operácie," povedal pre agentúru zdroj z prostredia vojenského námorníctva.

Doteraz takýto rozkaz vydaný nebol.

Podľa predošlých vyhlásení ruských námorných síl vykonajú od 1. do 7. septembra rutinnú rotáciu v Stredozemnom mori. Výmena sa dotkne jednej strážnej lode a troch útočných vyloďovacích plavidiel. Na ich miesto príde do stredozemných vôd veľká bojová loď Admirál Pantelejev a ďalšie dve útočné plavidlá schopné vykonávať výsadky na pobrežie.

Strach a zlé predtuchy sa šíria medzi obyvateľmi, očakávajú úder Západu

Strach a zlé predtuchy sa šíria v Sýrii, kde obyvatelia očakávajú západný vojenský úder proti režimu prezidenta Bašára Asada.

V Damasku sú ulice takmer pusté, okrem bezpečnostných síl rozmiestnených po celej metropole a ľudí stojacich v radoch pred obchodmi, aby si nakúpili zásoby potravín a liekov.

"Robím to len tak preventívne," povedala 20-ročná Fatma, ktorú citovala nemecká tlačová agentúra DPA.

Rady pred pekárňami bolo vidieť po celom Damasku, pretože ľudia sa obávajú, že čoskoro ich nadlho zatvoria.

Jeden muž strávil tri hodiny zháňaním chleba, kým istá žena sa bila s ďalšou, ktorá si kúpila priveľa tejto základnej potraviny.

"Väčšinu dňa sme nútení ostať doma zo strachu, že režim využije vonkajší útok na intenzívnejšie ostreľovanie a násilie proti obyvateľom a obviní z toho Západ," povedal obyvateľ Damasku.

"Ľudia si tu uvedomujú, že to bude útok proti režimu, a nie proti ľuďom, pretože to Asad ostreľuje Sýrčanov," uviedol humanitárny pracovník aš-Šaráa o prípadných západných útokoch.

Dolár nedávno na čiernom trhu stúpol a jeden má hodnotu vyše 250 sýrskych libier, teda posilnil približne o 50 libier len za posledných pár dní.

Podľa oficiálnych cien centrálnej banky stojí dolár 127 sýrskych libier. Začiatkom roka 2011 mal americký dolár hodnotu 47 libier.

Hussám (31), ktorý žije v severosýrskom meste Kámišlí neďaleko hraníc s Tureckom, sa nebojí žiadnych útokov. "Nemám strach, pretože útoky sa budú zameriavať na vojenské základne. Americká armáda nezničí ani len jedno percento toho, čo už zničil Asad," dodal.

Priaznivec Asada však tvrdil, že "život ide normálne ďalej a nič sa nezmenilo".

Je presvedčený, že Spojené štáty a ich západní spojenci si stokrát rozmyslia, či zaútočia na Sýriu - zo strachu pred protiútokom.

Z údajného minulotýždňového útoku chemickými zbraňami, ktorý podľa sýrskej opozície usmrtil stovky ľudí na predmestí Damasku, obviňujú západné veľmoci Asadov režim. Vyhlasujú tiež, že zločin by nemal prejsť bez trestu.

Washington sa stále snaží vytvoriť medzinárodnú koalíciu štátov, ktoré by zasiahli proti Sýrii, a to napriek odmietnutiu vojenskej intervencie britským parlamentom.

Francúzsky prezident Francois Hollande, ktorého krajina je jedným z najväčších zástancov ozbrojeného zásahu v Sýrii, vyzval na medzinárodnú operáciu proti Asadovmu režimu, dokonca aj bez súhlasu OSN.

"Skutočnosť, že ciele nie sú známe, vyvoláva náladu strachu a zlých predtúch, predovšetkým preto, že väčšina bezpečnostných zariadení v Damasku sa nachádza v obytných štvrtiach," povedal obyvateľ metropoly o očakávaných úderoch Západu.

Istá matka troch detí sa takisto bojí o bezpečie svojej rodiny, ak aj Západ začne ostreľovať mesto. "Nevieme, kam máme ísť. Situácia sa zhoršuje," dodala.

Žije neďaleko damaského predmestia Džawbar, ktoré už zažilo ťažké ostreľovanie aj zrážky medzi vládnymi vojakmi a povstalcami snažiacimi sa o zvrhnutie Asada.

Konflikt, ktorý sa začal v roku 2011 pokojnými protivládnymi protestmi, si podľa odhadov OSN vyžiadal vyše 100.000 ľudských životov.

"Vydržali sme situáciu v Džawbare, ale ak zaútočia Spojené štáty, kam pôjdeme? Snažíme sa pripraviť na všetky možnosti a zásobujeme sa všetkým, dokonca aj sviečkami a palivom do elektrických generátorov," opísala žena.



Vyšetrovatelia ukončili odber vzoriek po údajnom chemickom útoku v Sýrii

Foto: TASR/AP
Vyšetrovatelia OSN ukončili v Sýrii zhromažďovanie vzoriek a dôkazov súvisiacich s predpokladaným útokom chemickými zbraňami, pri ktorom minulý týždeň pri Damasku zahynuli stovky ľudí. Pripravujú sa na odchod z krajiny, oznámil dnes hovorca svetovej organizácie.

Tím expertov na chemické zbrane odcestuje zo Sýrie v sobotu, do krajiny by sa však mal neskôr vrátiť, aby vyšetril viacero ďalších údajných útokov bojovým plynom, ku ktorým došlo počas sýrskej občianskej vojny, uviedol hovorca OSN Martin Nesirky. Citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Nie je jasné, koľko času si úplná analýza vzoriek z miesta údajného chemického útoku vyžiada. Vyšetrovatelia OSN sa podľa hovorcu snažia analýzu urýchliť, nie však na úkor vedeckej integrity. Skôr, ako bude možné vyvádzať závery, musí byť ukončená celá analýza, zdôraznil hovorca.


Saudská Arábia zvýšila pohotovosť armády v súvislosti so Sýriou

Saudská Arábia, podporovateľ povstalcov bojujúcich proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, zvýšila stupeň vojenskej pohotovosti pred očakávaným prípadným úderom Západu v Sýrii. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na saudskoarabské zdroje oboznámené zo situáciou.

Pohotovosť ozbrojených zložiek Saudskej Arábie zvýšili zo stupňa "päť" na stupeň "dva", uviedol nemenovaný saudskoarabský vojenský zdroj. Najvyšším stupňom pohotovosti je "jeden".

"Je to nutnosť, nikto nevie, čo sa stane," vysvetlil zdroj. Dodal, že aj ďalšie krajiny v regióne, vrátane Jordánska, Turecka a Izraela, zvýšili stupeň svojej vojenskej pohotovosti.

Ďalší zdroj informoval, že pohotovosť saudskoarabských vojenských zložiek zvýšili minulý týždeň a znamená, že sú zrušené všetky dovolenky v ozbrojených silách.

Zdroje odmietli uviesť podrobnosti o tom, čo zmena pohotovosti znamená, podľa analytikov však zrejme niektoré jednotky presúvajú bližšie k štátnym hraniciam.

Kuvajtskí zákonodarcovia požiadali podľa miestnych médií svoju vládu, aby ich informovala o plánoch na pohotovosť armády, ktorá bude riešiť následky zahraničného úderu na Sýriu. Kabinet mal v tejto súvislosti vo štvrtok mimoriadne zasadnutie a premiér na ňom poveril ministra vnútra, aby podnikol všetky potrebné opatrenia pre prípad núdze, ktorá môže nastať po zahraničnom údere.

Saudská Arábia, spojenec USA, Katar a ďalšie sunnitské moslimské veľmoci podporujú prevažne sunnitských povstalcov bojujúcich proti Asadovi, ktorý pochádza zo sýrskej menšiny alavitov, odnože šiitského islamu. K povstalcom sa pripojili aj zahraniční sunnitskí džihádisti (bojovní radikáli).

Asad má podporu Iránu, libanonského hnutia Hizballáh a medzi irackými šiitmi.


Predstaviteľka OSN pre odzbrojenie Angela Kaneová opustila Sýriu

Vysoká predstaviteľka OSN pre otázky odzbrojenia Angela Kaneová odišla zo sýrskeho hlavného mesta Damask, pričom inšpektori OSN dnes ukončia svoj tretí deň vyšetrovania v oblastiach na predmestiach sýrskej metropoly.
Angela Kaneová
Foto: TASR/AP
Informoval o tom zdroj zo svetovej organizácie. Jej experti preverujú v Sýrii použitie chemických zbraní, vrátane útoku z 21. augusta na predmestí Damasku, ktorý bol údajne masívny a zahynulo pri ňom niekoľko sto civilistov.

Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

Zdroj OSN dodal, že Kaneová odcestovala po súši do libanonského hlavného mesta Bejrút a Libanon opustí letecky z medzinárodného letiska. Zvyšok jej tímu podľa očakávania zostane v Sýrii aj po sobote.

Predstaviteľku OSN pre odzbrojenie Kaneovú poslal do Sýrie generálny tajomník Pan Ki-mun. Jej úlohou bolo snažiť sa zariadiť, aby sýrska vláda umožnila prístup na miesto údajného rozsiahleho chemického útoku z 21. augusta inšpektorom, ktorí už v Sýrii vyšetrovali správy o predchádzajúcich chemických útokoch. Tím vyšetrovateľov vedie švédsky vedec Ake Sellström, odborník OSN na chemické zbrane.

Pan Ki-mun už skôr vyhlásil, že Kaneová má v pláne "dôkladné, nestranné a okamžité vyšetrovanie" údajného útoku na predmestí Damasku.


Čína: OSN by nemala zasahovať v Sýrii, kým sa neskončí vyšetrovanie

Na snímke z amatérskeho videa inšpektor OSN meria a fotografuje kanister počas návštevy inšpektorov OSN v Moadamijehu, na predmestí Damasku 26. augusta 2013.
Foto: TASR/AP
Čína vyhlásila, že netreba súriť Bezpečnostnú radu OSN, aby konala proti Sýrii, pokým experti OSN nedokončia vyšetrovanie údajného použitia chemických zbraní v arabskej krajine.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom uviedol, že Čína plne podporuje nezávislé a objektívne vyšetrovanie bez vonkajšieho nátlaku. Jeho vyjadrenia zverejnila dnes štátna tlačová agentúra Sinchua, ktorú citovala agentúra Reuters.

"Kým vyšetrovanie nezistí, čo sa naozaj stalo, všetky strany by sa mali vystríhať predčasného predpovedania výsledkov a určite by nemali tak silne nútiť Bezpečnostnú radu OSN, aby podnikla akciu," povedal šéf čínskej diplomacie Pan Ki-munovi.

Vojenská sila nepomôže vyriešiť sýrsky konflikt a iba zhorší nepokoje na Blízkom východe, povedal tiež Wang. "Politické riešenie je stále jediným východiskom," zdôraznil.

Wang v iných rozhovoroch s nemeckým ministrom zahraničných vecí Guidom Westerwellem a s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov (LAŠ) Nabílom Arabím vyhlásil, že nech už chemické zbrane použil ktokoľvek, musí za to niesť zodpovednosť.

Takisto sú potrebné pokoj a zdržanlivosť, dodal Wang. "Podniknutie jednostrannej akcie iba sťaží riešenie záležitosti a jej zákonnosť vyvolá pochybnosti," upozornil čínsky minister. "Všetky strany by mali vyzývať na mier a presadzovať rozhovory."

Americkí predstavitelia vo štvrtok pripustili, že nemajú presvedčivé dôkazy, že sýrsky prezident Bašár Asad osobne nariadil minulotýždňový útok jedovatým plynom na predmestiach Damasku, a niektorí spojenci varovali, že vojenská akcia bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN môže situáciu ešte zhoršiť.

Britský parlament vo štvrtok hlasoval proti zapojeniu sa do akejkoľvek vojenskej akcie proti Sýrii, čo je úder pre snahy západných veľmocí potrestať Damask. Na čele týchto snáh sú Spojené štáty.

Francúzsky prezident Francois Hollande uviedol, že britské hlasovanie neovplyvní vôľu Francúzska prísne potrestať Asadovu vládu za jasný útok chemickými zbraňami.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang v telefonáte s francúzskym kolegom Laurentom Fabiusom povedal, že podmienkou pre akciu je presné zistenie faktov.

"Musí byť zistené nielen to, či boli chemické zbrane použité, ale ešte dôležitejšie je zistiť, kto ich použil," povedal Wang, ktorého vyjadrenia zverejnili v krátkom vyhlásení aj na webovej stránke čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Fabius minulý týždeň uviedol, že medzinárodné spoločenstvo musí zareagovať silou, ak sa ukážu ako pravdivé obvinenia, že Asadove sily stoja za chemickým útokom.

Čína sa zo všetkých síl snaží ukázať, že nestojí na žiadnej strane konfliktu, a vyzvala sýrsku vládu, aby rokovala s opozíciou a podnikla kroky na splnenie požiadaviek na politickú zmenu. Peking presadzuje názor, že v Sýrii je potrebné vytvoriť prechodnú vládu.