Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OSN: V Sýrii páchajú vojnové zločiny vládne i opozičné sily

Utečenecký tábor v Turecku, v ktorom sú utečenci zo Sýrie. Foto: TASR/AP

Vojenský konflikt v Sýrii si za vyše dva roky svojho trvania vyžiadal viac ako 100.000 obetí a svoje domovy muselo opustiť najmenej dva milióny utečencov.

Ženeva 11. septembra (TASR) - Sýrske vládne sily masakrovali civilistov, bombardovali nemocnice a spáchali ďalšie vojnové zločiny počas rozsiahlych útokov, ktoré podnikli v uplynulých mesiacoch s cieľom znovu dobyť územia kontrolované povstalcami.

Vyplýva to zo správy, ktorú dnes v Ženeve zverejnila komisia prešetrujúca v Sýrii dodržiavanie ľudských práv.

Jej predseda, Brazílčan Paulo Pinheiro, pred novinármi vyhlásil, že vojnových zločinov sa dopustili i opoziční bojovníci, v radoch ktorých pôsobia aj islamisti.

V správe komisie, ktorá monitorovala situáciu v čase od 15. mája do 15. júla, sa konštatuje, že opozícia má na svedomí popravy, únosy i ostreľovanie civilných štvrtí.

Komisia má dôkazy o tom, že za posledného pol druha roka vládne jednotky a ich spojenci v Sýrii spáchali najmenej osem masakier. Povstalcom komisia pripisuje najmenej jeden masaker, informovala agentúra AP.

"Páchatelia týchto prípadov (porušovania ľudských práv) a trestných činov z oboch strán konfliktu konajú v rozpore s medzinárodným právom. Nemajú obavy, že sa za to budú musieť zodpovedať. Ich vydanie do rúk spravodlivosti je (však) nevyhnutné," zdôraznil Pinheiro.

Nezávislí odborníci uviedli, že sa k nim dostali obvinenia o použití chemických zbraní "prevažne vládnymi silami ... Na základe dôkazov, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, však nebolo možné zistiť, o akú chemickú látku ide, ani jej nosič a ani páchateľov útoku".

Autori monitorovali situáciu v Sýrii do polovice júla, svoju prácu teda ukončili mesiac pred údajným chemickým útokom vládnych síl na damaskom predmestí, kvôli ktorému Západ pohrozil Sýrii odvetným vojenským úderom.

Tím asi 20 vyšetrovateľov absolvoval 258 rozhovorov s utečencami, prebehlíkmi a ďalšími osobami, a to v oblasti blízkej k zóne konfliktu alebo prostredníctvom rozhovorov cez službu Skype zo Ženevy. Ide o v poradí 11. podobnú správu za uplynulé dva roky. Napriek opakovaným žiadostiam o povolenie vstupu Sýria inšpektorom OSN doteraz ešte neumožnila, aby podklady pre vyšetrovanie zbierali priamo na mieste.

Správa obsahuje výzvu na politické riešenie občianskej vojny v Sýrii a nalieha na ostatné štáty, aby prestali dodávať zbrane do Sýrie, keďže existuje jasné riziko, že tam môžu poslúžiť na spáchanie závažných zločinov v rozpore s medzinárodným právom. Brazílsky diplomat uviedol, že väčšina obetí prišla o život pri útoku konvenčnými zbraňami. Upozornil, že akékoľvek riešenie vedúce k ukončeniu konfliktu "musí byť založené na ochrane civilného obyvateľstva."

Vojenský konflikt v Sýrii si za vyše dva roky svojho trvania vyžiadal viac ako 100.000 obetí a svoje domovy muselo opustiť najmenej dva milióny utečencov.


Rusko predložilo BR OSN dôkazy o použití chemických zbraní povstalcami

Foto: TASR/AP
Rusko predložilo Bezpečnostnej rade OSN dôkazy, že sýrski povstalci opakovane použili chemické zbrane. Oznámil to dnes predseda zahraničného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov.

"Nielen sýrska vláda, ale aj militanti majú chemické zbrane. Opakovane ich použili," citovala agentúra ITAR-TASS Puškova počas zasadania Dumy.

Šéf zahraničného výboru zároveň vyjadril obavy z provokácií, ktoré majú narušiť návrh Moskvy, aby Sýria odovzdala svoj arzenál chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu.

"Máme informáciu, hoci si netrúfam hodnotiť je spoľahlivosť, že v radoch ozbrojenej opozície v Sýrii kolujú nápady zaútočiť na území Izraela a opäť hodiť vinu na sýrsku vládu," povedal Puškov.

Podľa neho sa "mnohí poprední aktéri tohto konfliktu, nielen militaristi v USA, zapoja do plánu prekaziť ruský návrh".

"Vieme, že v arabských krajinách existujú sily, ktoré považujú vojenský scenár za jedinú možnosť. Preto sa nedajú vylúčiť nové provokácie," konštatoval Puškov.

Ako dodal, očakáva výrazné zhoršenie situácie z toho dôvodu, že Moskva predložila mierovú iniciatívu, ktorá môže byť reálnym východiskom zo situácie a "berie pôdu pod nohami americkému plánu vojenského útoku na Sýriu".


OSN: Začali sa rozhovory o francúzskom návrhu rezolúcie o Sýrii

Foto: TASR
New York 11. septembra (TASR) - Svetové veľmoci začali dnes dôverné konzultácie o neoficiálnom francúzskom návrhu rezolúcie o Sýrii, ktorý vyzýva na odovzdanie sýrskych chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu, oznámila agentúra AP.

Podľa nemenovaného predstaviteľa blízkeho francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi však pracovný návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN naráža na viaceré výhrady Ruska.

Moskva má podľa citovaného zdroja výhrady proti tomu, aby dokument pripúšťal možnosť vojenského zásahu voči Damasku v prípade nesplnenia výzvy na odovzdanie chemického arzenálu pod kontrolu medzinárodného spoločenstva.

Kremeľ namieta aj proti tomu, aby sa zodpovednosť za plynový útok z 21. augusta pripísala Damasku, ako aj proti požiadavke na postavenie zodpovedných činiteľov pred Medzinárodný trestný súd.

Francúzsko svoj pracovný návrh predložilo členom BR OSN len neoficiálne a nateraz nie je jasné, kedy by mohlo dôjsť k hlasovaniu.

Podľa navrhovaného uznesenia by mala Sýria do 15 dní poskytnúť kompletné informácie o svojom chemickom arzenáli okamžite sprístupniť všetky relevantné lokality inšpektorom OSN. V prípade, ak tak Damask nespraví, bude čeliť možným represívnym opatreniam podľa siedmeho článku Charty OSN, ktoré zahŕňajú možnosť uvalenia sankcií až po vojenskú intervenciu.

S návrhom na odovzdanie sýrskych chemických zbraní v pondelok oficiálne prišlo Rusko a v princípe ho akceptovali Spojené štáty i Sýria. Sporné však zostávajú okolnosti celého procesu, ktorý by mal odvrátiť hroziace americké vojenské údery voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Podľa Bieleho domu podpísalo vyhlásenie o Sýrii ďalších osem štátov

Sídlo amerického prezidenta vo Washingtone.
Foto: TASR/AP
Podľa Bieleho domu ďalších osem štátov podpísalo vyhlásenie, ktoré obviňuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada z útoku chemickými zbraňami a vyzýva na primeranú medzinárodnú reakciu. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Rozšírenie, ktoré oznámili v utorok, zvyšuje celkový počet zainteresovaných krajín na 33, kým v pondelok ich bolo 25. Vyhlásenie zverejnili minulý týždeň na záver ekonomického samitu krajín skupiny G20 v ruskom Petrohrade.

Vyhlásenie malo pôvodne 11 signatárskych krajín, vrátane USA. Najnovšími členmi sú Gruzínsko, Guatemala, Kuvajt, Malta, Čierna Hora, Panama, Poľsko a Portugalsko.

Dokument však otvorene nevyzýva na vojenský zásah proti Sýrii, za ktorý lobuje americký prezident Barack Obama. Vládni činitelia tvrdia, že vyhlásenie je tichou podporou tohto zámeru, pretože USA verejne diskutujú o možnej vojenskej operácii.


Obama označil vládu Bašára Asada za zodpovednú za chemické útoky

Americký prezident Barack Obama
Foto: TASR/AP
Americký prezident Barack Obama počas svojho dnešného prejavu uviedol, že nikto nepochybuje o použití chemických zbraní v Sýrii, čo je podľa neho porušením medzinárodného práva. Prezident ďalej povedal, že drvivá väčšina svetového spoločenstva považuje použitie chemických zbraní za neprípustné. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Obama zároveň označil vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada za zodpovednú za tieto útoky. Zdôraznil, že ak Spojené štáty nezasiahnu v tejto veci, "ostatní tyrani" budú považovať použitie chemických zbraní za normálne. Podotkol pritom, že nečinnosť sveta by mohla v tomto ohľade povzbudiť Irán. Cieľom zamýšľaného vojenského zásahu by bolo zabrániť Asadovi v ďalších podobných útokoch, dodal.

Prezident vo svojom prejave priznal, že po skúsenostiach v Iraku a Afganistane sa zámer vojenskej operácie v Sýrii nestretáva s podporou americkej verejnosti. Ak by k zásahu došlo, neboli by doň zapojené pozemné jednotky, neuskutočnila by sa zdĺhavá vzdušná kampaň a nešlo by ani o časovo neohraničenú operáciu. Aj obmedzený útok by však bol pre Asada jasným varovaním, konštatoval Obama.


Ak v Sýrii neuspejeme s diplomaciou, zasiahneme vojensky, tvrdí Obama

John Seeley, protivojnový aktivista, protestuje proti prípadnému obmedzenému vojenskému úderu na Sýriu
Foto: TASR/AP
Americký prezident Barack Obama v noci nadnes vyzval krajanov, aby podporili eventuálny vojenský zásah proti Sýrii. Dodal pritom, že je ešte priskoro hodnotiť, či budú úspešné diplomatické kroky o dosiahnutie toho, aby sýrsky prezident Bašár Asad odovzdal chemické zbrane medzinárodnej kontrole, informovala dnes agentúra Reuters.

"Ešte nevieme, či táto ponuka uspeje," povedal Obama počas svojho večerného televízneho prejavu z Bieleho domu na margo diplomatického návrhu Ruska. "Nech sa dospeje k akejkoľvek dohode, musí zaručovať, že Asadov režim bude plniť všetky záväzky z nej vyplývajúce. Týmto opatrením je však možné dosiahnuť nenásilné odvrátenie hrozby ďalších chemických útokov," dodal prezident.

Obama ďalej oznámil, že požiadal Kongres o odloženie hlasovania o intervencii v Sýrii so zámerom hľadania diplomatického riešenia. Zároveň však pripomenul, že armáde nariadil, aby udržiavala súčasné pozície s cieľom vyvinúť na Asada nátlak. Jeho vládu pritom označil za neschopnú vážne ohroziť americké vojenské sily. Pripomenul, že v stávke je národná bezpečnosť, princípy a ideály.

Podľa prezidentových slov sa v prípade zlyhania diplomacie treba pripraviť na vojenský úder, pretože "rezolúcie a oficiálne odsúdenia niekedy jednoducho nestačia". Napriek tomu pevne verí v mierové riešenie situácie, ktoré sa v uplynulých dňoch začalo uberať dobrým smerom. USA budú v tomto úsilí spolupracovať s Francúzskom, Britániou, Čínou a Ruskom, uzatvoril Obama.


Francúzsky návrh rezolúcie OSN hovorí o udelení ultimáta pre Sýriu

Laurent Fabius
Foto: TASR/AP
Sýria bude musieť do 15 dní učiniť kompletné vyhlásenie o svojom programe chemických zbraní a okamžite sprístupniť všetky relevantné lokality inšpektorom OSN. V prípade, že tak nespraví, bude čeliť možným represívnym opatreniam. Píše sa to vo francúzskej pracovnej verzii rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, informovala dnes agentúra Reuters.

Koncept rezolúcie takisto udáva, že Bezpečnostná rada bude "v prípade neochoty zo strany sýrskych úradov vyhovieť uvedeným požiadavkám nútená prijať ďalšie potrebné opatrenia zahrnuté v siedmom článku," Charty OSN.

Tá hovorí o právomoci Bezpečnostnej rady, ktorá pozostáva z 15 štátov, na podniknutie krokov od uvalenia sankcií po vojenskú intervenciu. Podľa diplomatov OSN je zmienka siedmeho článku dôvodom, prečo Rusko odmietlo podporiť počiatočný francúzsky koncept rezolúcie, konštatuje Reuters.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius pritom v utorok opatrne privítal ruský návrh z pondelka, aby arzenál chemických zbraní, ktoré má k dispozícii sýrsky režim, bol pod medzinárodnou kontrolou. Označil ho za východisko a dodal, že "rozhodnosť" sa Západu "vyplatila".

Ruský návrh však vyvoláva aj opatrnosť, upozornil Fabius a vysvetlil, že ide o obrat v postoji ruského vedenia. Zdôraznil, že praktická realizácia tohto návrhu bude veľmi ťažká. Nájsť a zlikvidovať v Sýrii viac ako tisíc ton chemických zbraní bude podľa neho veľmi náročné v situácii za pokračujúcej občianskej vojny.