Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

USA posielajú do Sýrie na pomoc pri dobýjaní Rakky ďalších 200 vojakov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dodatočné dve stovky vojakov budú patriť k špeciálnym operačným jednotkám pre boj s islamistickými džihádistami.

Manáma 10. decembra (TASR) - Ďalších vojakov v počte až 200 mužov posielajú Spojené štáty do Sýrie na pomoc kurdským a arabským bojovníkom pri dobýjaní hlavnej bašty Islamského štátu (IS), mesta Rakka. Na bezpečnostnej konferencii v bahrajnskej metropole Manáma to dnes oznámil americký minister obrany Ash Carter.

V Sýrii je momentálne náborom nových vojakov, organizovaním, výcvikom a poradenstvom v boji miestnych sýrskych ozbrojených síl proti Islamskému štátu poverených 300 príslušníkov armády USA. Dodatočné dve stovky vojakov budú patriť k špeciálnym operačným jednotkám pre boj s islamistickými džihádistami.

Carter uviedol, že týchto nových 200 vojakov bude pomáhať sýrskym jednotkám pri očakávanej ofenzíve na znovudobytie Rakky, faktického hlavného mesta samozvaného kalifátu extrémistickej organizácie Islamský štát.

Minister spresnil, že nové jednotky pre Sýriu schválil americký prezident Barack Obama minulý týždeň.

V súčasnosti patrí medzi bašty Islamského štátu okrem sýrskej Rakky aj Mósul v Iraku, ako i územie sunnitských arabských kmeňov v údolí rieky Eufrat, rozprestierajúce sa od východu Sýrie až po iracký západ.