Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

USA: Tillerson vyzval arabské krajiny, aby zmiernili blokádu Kataru

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson. Foto: TASR/AP

Podľa Tillersona táto blokáda sťažuje vojenské operácie USA i ťaženie proti extrémistickej organizácii Islamský štát.

Washington 9. júna (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyzval dnes Saudskú Arábiu, Egypt, Spojené arabské emiráty a Bahrajn, aby neodkladne zmiernili svoju blokádu Kataru. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Tillersona táto blokáda sťažuje vojenské operácie USA i ťaženie proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Predtým však Washington tvrdil, že katarská kríza neovplyvní americké vojenské záujmy na Blízkom východe.

Šéf americkej diplomacie tiež uviedol, že USA budú podporovať snahy o upokojenie situácie spolu s Kuvajtom, pričom určité riešenie sa črtá. Tillerson zdôraznil, že Spojené štáty si neprajú, aby došlo k "ďalšej eskalácii" napätia.

Tillerson zároveň vyzval samotný Katar, aby pristúpil k dialógu s ostatnými arabskými krajinami. Podľa neho tento štát v Perzskom zálive v minulosti podporoval násilné skupiny a hoci podnikol určité kroky na riešenie tohto problému, musí však urobiť viac.

Izolácie Kataru sa začala v pondelok, keď Bahrajn, Egypt, Jemen, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty, ako aj Maldivy, prerušili s Katarom diplomatické styky a zaviedli voči tejto krajine pozemnú, námornú i leteckú blokádu.

Ako dôvod uviedli, že Katar podporuje radikálne islamistické skupiny a terorizmus v okolitom regióne a udržiava vzťahy s Iránom. Ku krajinám, ktoré s Katarom prerušili vzťahy, sa medzičasom pridali aj ďalšie štáty.

Súčasná kríza je najhoršou svojho druhu v oblasti Perzského zálivu od vojny v roku 1991.