Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

FOTO: Tínedžeri protestujú pred Bielym domom, žiadajú kontrolu zbraní

Desiatky dospievajúcich študentov ležali v pondelok na chodníku pred Bielym domom vo Washingtone a žiadali prezidenta Donalda Trumpa, aby podnikol kroky na kontrolu strelných zbraní v USA. Foto: TASR/AP

K študentom vo Washingtone sa pridali aj rodičia a pedagógovia ako reakcia na streľbu v jednej z floridských škôl.

Washington 19. februára (TASR) - Desiatky dospievajúcich študentov ležali v pondelok na chodníku pred Bielym domom vo Washingtone a žiadali prezidenta Donalda Trumpa, aby podnikol kroky na kontrolu strelných zbraní v USA. Akcia tínedžerov sa konala po streleckom masakri na strednej škole na Floride, kde páchateľ 14. februára zabil 17 ľudí.

K tínedžerom vo Washingtone sa pridali aj rodičia a pedagógovia. Protestujúci mali ruky skrížené na hrudi. Dvaja aktivisti boli zakrytí americkou vlajkou, ďalší držal pútač s nápisom "Som na rade?"

Na proteste sa zúčastnila tiež Ella Feslerová, 16-ročná stredoškolská študentka z mesta Alexandria v štáte Virgínia. "Je naozaj dôležité, aby sme vyjadrili hnev a poukázali na to, aké potrebné je konečne sa pokúsiť o zmenu, aby sa v Amerike dostali strelné zbrane pod kontrolu," vysvetlila.

K tínedžerom vo Washingtone sa pridali aj rodičia a pedagógovia. 19. február 2018, Washington.
Foto: TASR/AP

Feslerová dodala: "Každý deň ráno, keď sa lúčim s rodičmi, si uvedomím, že možno svojich rodičov už nikdy neuvidím." Prezident Trump bol v čase protestu vo svojom golfovom klube na Floride, približne 65 kilometrov od miesta tragédie na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej vo floridskom meste Parkland.

Bývalý študent, 19-ročný Nikolas Cruz vyzbrojený plynovou maskou, dymovými granátmi a veľkým množstvom zásobníkov s nábojmi, spustil 14. februára v škole paľbu z poloautomatickej zbrane a zabil 17 ľudí. Masaker je najkrvavejšou streľbou v škole na území USA za posledných päť rokov.

Akcia tínedžerov sa konala po streleckom masakri na strednej škole na Floride, kde páchateľ 14. februára zabil 17 ľudí.
Foto: TASR/AP

Od tejto udalosti študenti prostredníctvom sociálnych médií, televízie a v uliciach miest vyzývajú na reakciu príslušných úradov. Niektorí z nich apelujú najmä na politikov, ktorí prijali financie na svoju kampaň od vplyvnej americkej Národnej asociácie držiteľov zbraní (NRA).