Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Výbuch v americkej továrni na hnojivá, ľudí museli evakuovať

Výbuch v americkej továrni na hnojivá blízko mesta Waco dnes zranil niekoľko ľudí. Foto: TASR/AP Photo

Počet obetí výbuchu v továrni v Texase je stále nepresný, o život mohlo prísť 15 ľudí.

Waco 18. apríla (TASR) - Päť až pätnásť ľudských životov si podľa odhadov v stredu vyžiadala mohutná explózia a rozsiahly požiar v továrni na hnojivá a jej okolí v americkom mestečku West v štáte Texas, informoval dnes na tlačovej konferencii policajný hovorca William Patrick Swanton.

Zranených je viac ako 160 ľudí. Desiatky domov boli pod náporom tlakovej vlny po výbuchu zrovnané so zemou. Ovzdušie sa zamorilo jedovatým plynom, čo si vynútilo evakuáciu asi polovice obyvateľov mestečka.

West má približne 2800 obyvateľov, pričom tri štvrtiny z nich sa hlásia k českému pôvodu.

Prehľadávanie ruín domov komplikovali jedovaté splodiny horenia, ako aj tma. Sú obavy, že bilancia obetí a zranených sa môže zvýšiť po svitaní, nové údaje by mali byť dostupné po 14.00 h SELČ.

Miesto výbuchu a jeho okolie je považované za miesto činu, aj keď nateraz polícia nemá k dispozícii presvedčivé dôkazy o tom, že šlo o zámerný trestný čin. Policajný hovorca William Patrick Swanton na tlačovej konferencii informoval, že príčina požiaru v továrni nie je zatiaľ známa. Dodal, že vyšetrovatelia skúmajú, či šlo o zámer alebo následok chemickej reakcie.

K mohutnému výbuchu, ktorým predchádzal požiar v továrni, došlo okolo 20.00 h miestneho času. Požiar v tom čase likvidovali dobrovoľní hasiči, z ktorých dvaja zahynuli a piati až šiesti sú podľa starostu mesta Tommyho Musku nezvestní. Okrem hasenia požiaru hasiči asi 50 minút pred explóziou začali evakuovať neďaleko továrne stojaci domov pre seniorov a ďalšie budovy.

Miestne úrady informovali, že pokračujúce tlenie v areáli továrne predstavuje dve hrozby: môže dôjsť k ďalšiemu výbuchu a do ovzdušia sa môžu uvoľniť jedovaté plyny. Swanton však uviedol, že situácia je pod kontrolou. uviedol.



Evaukuovali polovicu mestečka

Výbuch v americkej továrni na hnojivá blízko mesta Waco dnes zranil niekoľko ľudí.
Foto: TASR/AP Photo
Hovorca štátneho úradu pre civilnú ochranu D.L. Wilson dodal, že v dôsledku jedovatých plynov v ovzduší museli úrady evakuovať asi polovicu obyvateľov mestečka. Dodal, že ak by sa zmenil smer vetra, bude nutné presunúť do bezpečia aj ďalších ľudí.

Vzhľadom na to, že vo Weste žije veľa potomkov českých prisťahovalcov, na pokyn ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga do texaského mestečka vycestoval český veľvyslanec v USA Petr Gandalovič, aby zistil, ako môže Česko pomôcť postihnutým.

Mestečko sa v Texase preslávilo svojimi koláčmi. Ako informovalo internetový server iDNES.cz, českí, moravskí a sliezski rodáci do Westu začali prichádzať v roku 1881, keď tam smerovala veľká časť vysťahovaleckej vlny z Rakúska-Uhorska.