Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Trump a Abe odsúdili odpálenie severokórejskej balistickej strely

Americký prezident Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe . Foto: TASR/AP

Severná Kórea v sobotu krátko pred polnocou skúšobne odpálila bližšie nešpecifikovanú balistickú strelu. Japonský premiér označil odpálenie rakety Severnou Kóreou za neprijateľné.

Washington 12. februára (TASR) - Americký prezident Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe spoločne odsúdili Severnú Kóreu za najnovšie skúšobné odpálenie balistickej strely.

Obaja politici sa k udalosti vyjadrili v sobotu počas pobytu v Trumpovom letovisku Mar-a-Lago na Floride, kam Abe zavítal počas návštevy USA.

Japonský premiér označil odpálenie rakety Severnou Kóreou za "absolútne neprijateľné" a vyzval túto komunistickú krajinu, aby dodržiavala rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

Trump následne v krátkosti potvrdil Abeho slová: "Chcem len, aby všetci pochopili a plne si uvedomili, že Spojené štáty americké stoja za Japonskom, svojím veľkým spojencom, na 100 percent."

Severná Kórea v sobotu krátko pred polnocou SEČ skúšobne odpálila bližšie nešpecifikovanú balistickú strelu z leteckej základne Banghjon v provincii Severný Pchjongan. Po približne 500 kilometroch raketa dopadla do vôd Japonského mora východne od Kórejského polostrova. Podľa Tokia strela nedopadla do teritoriálnych vôd Japonska.
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un. FOTO TASR/APMarch 4, 2016.
Foto: TASR AP

Americká armáda uviedla, že išlo zrejme o raketu stredného doletu, ktorá nepredstavovala hrozbu pre oblasť Severnej Ameriky.

Politici hrali spolu golf


Americký prezident Donald Trump si v sobotu zahral golf s japonským premiérom Šinzóom Abem, ktorého hostil vo svojom osobnom letovisku na Floride. Novinárom golfový zápas sledovať nedovolili.

Trump Abeho už v piatok privítal na rokovaniach v Bielom dome. Obaja štátnici ešte v ten istý deň odleteli do Trumpovho floridského letoviska Mar-a-Lago, kde si dnes spoločne zahrali golf.

Prítomní novinári museli počas zápasu v golfovom klube Jupiter zostať v miestnosti so zatemnenými oknami a dverami, cez ktoré nebolo vidno von. Trumpovi spolupracovníci im tiež zakázali fotografovať s odôvodnením, že sa nachádzajú v "súkromnom klube" .

Pozvanie japonského lídra do Mar-a-Lago podľa agentúry DPA naznačuje, aký štýl mieni Donald Trump uplatňovať pri rokovaní so zahraničnými partnermi. Niektorí pozorovatelia v tomto smere hovoria o "golfovej diplomacii".

Zdroje z Bieleho domu hovoria o tom, že prezident mieni svojich zahraničných hostí častejšie pozývať na neformálnejšie stretnutia mimo Washington. Trump sa pritom netají tým, že sa mu nepozdáva oficiálne prezidentské letovisko Camp David v štáte Maryland.