Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

D. Trump hovoril o preventívnom útoku na KĽDR už v roku 1999

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z archívneho videozáznamu, ktorý na YouTube zverejnila v stredu spravodajská televízia CNN.

Washington 10. augusta (TASR) - Americký prezident Donald Trump obhajoval preventívny vojenský zásah v Severnej Kórei už v roku 1999. Vyplýva to z archívneho videozáznamu, ktorý na YouTube zverejnila v stredu spravodajská televízia CNN.

Na otázku, či by ako americký prezident podnikol útok na Severnú Kóreu, Trump odpovedal: "Najprv by som rokoval. Rokoval by som ako divý," uviedol Trump pred takmer 20 rokmi v rozhovore pre televíziu NBC.

"A usiloval by som sa dosiahnuť čo najlepšiu dohodu. Nebolo by dobré sadnúť si a rokovaním niečo skutočne dosiahnuť?" pokračoval Trump a dodal, že ak by rokovania neboli úspešné, bolo by lepšie riešiť problém okamžite, nie jeho riešenie odkladať na neskôr.

"Hovorím, že musíme niečo urobiť, aby sme (ich) zastavili. Chceme to urobiť o päť rokov, keď budú mať kopu rakiet a každá z nich bude namierená na New York či Washington a na každého z nás? Potom chceme niečo robiť? Alebo chceme niečo urobiť hneď?" povedal v roku 1999 v rozhovore pre NBC súčasný americký prezident Donald Trump.

Šéf Bieleho domu totiž tento týždeň vyhlásil, že pokiaľ bude Severná Kórea pokračovať v doterajších provokáciách, dočká sa zo strany USA reakcie, "akú svet ešte nikdy nevidel".