Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Z Trumpovho mítingu vyviedli moslimku, komunita žiada ospravedlnenie

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump Foto: TASR/AP

Rose Hamidová sa naň dostavila v bielom hidžábe a v tričku s nápisom Prišla som v mieri. Okolostojaci ju vypískali a upozornili na ňu ochranku, ktorá ženu vyviedla zo sály.

Charlotte 9. januára (TASR) - Rada pre americko-islamské vzťahy dnes vyzvala štáb republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, aby sa ospravedlnil za to, že z predvolebného mítingu dali vyviesť ženu, ktorá nenásilne protestovala proti nedávnym Trumpovým výrokom na adresu moslimov.

K incidentu došlo počas Trumpovho predvolebného mítingu na Winthrop University v meste Rock Hill v americkom štáte Južná Karolína.

Moslimka Rose Hamidová sa naň dostavila v bielom hidžábe a v tričku s nápisom "Prišla som v mieri", informovala televízia CBS. Okolostojaci ju vypískali a upozornili na ňu ochranku, ktorá ženu vyviedla zo sály.

Výkonný riaditeľ Rady pre americko-islamské vzťahy Nihad Awad okrem ospravedlnenia za incident s Hamidovou žiada, aby sa Trump stretol s lídrami amerických moslimov a pomohol tak zmierniť protimoslimskú hystériu, ktorú v USA rozpútal svojimi vyjadreniami na adresu moslimov.




Trump pred mesiacom vyzval na zákaz vstupu všetkých moslimov vrátane turistov na územie USA. Jeho republikánski konkurenti odsúdili nápad ako najabsurdnejší v rade kontroverzných vyhlásení na adresu moslimov.

Riaditeľ Rady pre americko-islamské vzťahy Ibraham Hooper ostro odsúdil Trumpovu požiadavku. "Vstupujeme do sféry fašizmu," povedal s tým, že nielen amerických moslimov, ale všetkých Američanov by malo znepokojovať, keď popredný republikánsky prezidentský kandidát "vydá v podstate fašistické vyhlásenie".

Zástupca poradkyne Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes pre televíziu CNN povedal, že Trumpovo vyhlásenie je "v rozpore s americkými hodnotami".