Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trump privítal v Bielom dome irackého premiéra

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Premiér H. Abádí pricestoval do Washingtonu v čase, keď bude Trump hostiť stretnutie predstaviteľov 68 krajín, ktoré spája boj s extrémistickým Islamským štátom.

Washington 20. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump privítal dnes v Bielom dome irackého premiéra Hajdara Abádího, s ktorým sa stretol po prvý raz od svojho nástupu do funkcie. Ešte pred začatím rokovania pózovali spoločne fotografom pred Bielym domom a v Oválnej pracovni.

Abádí pricestoval do Washingtonu v čase, keď bude Trump hostiť stretnutie predstaviteľov 68 krajín, ktoré spája boj s extrémistickým Islamským štátom (IS). Trump v predvolebnej kampani sľuboval výrazne posilniť boj proti IS a zlikvidovať "radikálny islamský terorizmus".

Rozsah Trumpovho záväzku pomôcť vojnou zničenému Iraku je však nejasný vzhľadom na navrhované výrazné škrty v rozpočtoch amerického ministerstva zahraničných vecí a Agentúry Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (USAID).

Iracké ministerstvo pre vyhnancov a migráciu pred Abádího odletom oznámilo, že zo západného Mósulu ušlo od 19. februára, keď sa začala ofenzíva na západnú časť mesta, asi 181.000 ľudí. Od začiatku bojov o druhé najväčšie iracké mesto vlani v októbri ušlo zo svojich domovov v celom meste spolu 335.000 ľudí, ale približne 81.000 z nich sa už podľa ministerstva do oslobodenej východnej časti vrátilo.

V uplynulých dňoch zvádzali iracké sily podporované USA silné boje s militantmi pri svojom postupe smerom k historickému centru Mósulu. Postupujú pomaly, pretože centrum mesta je husto obývané a sú tam veľmi úzke ulice.

Brigádny generál federálnych policajných síl Sallam Hajdar dnes povedal, že postup smerom k významnému symbolu IS - mešite an-Núrí - marí zlé počasie, ktoré obmedzilo letecké operácie. Vodca Islamského štátu abú Bakr Baghdádí sa objavil na verejnosti jediný raz, v júli 2014 práve v tejto mešite, aby tam vyhlásil samozvaný islamský kalifát.