Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trump víťazom republikánskych volebných zhromaždení v Nevade

Donald Trump Foto: TASR/AP

Na druhom mieste skončil Marco Rubio, tretie miesto patrí Tedovi Cruzovi. Vyplýva to z predbežných výsledkov, na ktoré sa odvoláva stanica BBC.

Las Vegas 24. februára (TASR) - Republikánsky kandidát na post amerického prezidenta Donald Trump sa stal víťazom utorkových volebných zhromaždení republikánov v štáte Nevada. Na druhom mieste skončil Marco Rubio, tretie miesto patrí Tedovi Cruzovi. Vyplýva to z predbežných výsledkov, na ktoré sa odvoláva stanica BBC.

Nevada, z hľadiska volebných výsledkov považovaná za typicky nestály štát so značným zastúpením hispánskeho obyvateľstva, je pre celkový volebný proces kľúčová. Po oznámení výsledkov vypukli v Trumpovom tábore v Las Vegas oslavy. Republikánska strana nehlásila žiadne nezrovnalosti ani porušenie pravidiel.

Trump získal 45,0 percent hlasov, Rubio 24,3 a Cruz 20,5 percenta hlasov. Volebné zhromaždenia v Nevade nasledovali po sobotňajších primárkach v Južnej Karolíne, kde Trump zvíťazil so ziskom takmer jednej tretiny hlasov. O týždeň bude nasledovať tzv. supervolebný utorok, keď sa naraz uskutoční vyše desať primárok.